Előszöris a tetejéről a gusztusosan megpirult darabokat egy tányérra szedtem, megcsorgattam egy kis mézzel, és megszórtam némi dióval, így. Ezzel feltöltöttem az energiáimat a továbbiakhoz :)
A maradéknak nekimentem a krumplinyomóval, és összetörtem. Egy kis részét szűrőn átpaszíroztam, és félretettem egy kekszhez (recept itt).
A többihez visszatettem a szűrőn fennakadt rostokat, és ezt készítettem belőle:

Legközelebb a kókuszreszelék egy része helyett inkább darált diót kevernék a masszába, hátha azzal jobban összeáll (vagy esetleg elég lesz a 20 dekás csomag kókuszreszelék, és nem marad darabban egy másik). S ha előbb kapcsolok, a golyók közepébe kerülhetett volna egy-egy nagyobb darab (mondjuk negyed) pirított dió, nem csak a bekevert darabkák. Dió helyett mogyoróval is ki fogom próbálni (természetesen ezt a töltött változatot). Hisz birsből még mindig nincs hiány!
Forrás: Ízek és érzések magazin, 2009. december-január. (Annyit alakítottam az eredetin, hogy én főzés helyett inkább a jól bevált módon megsütöttem a birset, és kevésbé édesre csináltam. A kókuszreszelék átcsoportosítása pedig kényszerű lépés volt, hogy kezelhető legyen a massza.)
Idő: másnap lehet enni, mert bő 1 óra a sütés + ki kell hűlnie + kb. fél óra alatt megvan az összeállítás és a gombócolás
Pénz: kb. 500 Forint a fenti mennyiség
A kókuszreszelék nyilván nem hazai, és ez a gyümölcscukor is Németországból jött. A birs és a dió viszont természetesen kiskerti volt.
2 megjegyzés:
Olyan sok finomságot készítettél már a birsalmával, hogy egyre jobban sajnálom, hogy én már nem tudok venni. A sütős módszert ki sem tudtam próbálni, mert a birsalma sajtom óta nem jutottam hozzá újabb adaghoz.
Nekem még mindig hegyekben áll itthon, csak az a baj, hogy ez már apró is, jégvert is, zömmel kukacos is, úgyhogy elég nagy munka kifarigcsálni az ehető részeit. Meg a karácsonyra félretett szépekből is akad néha-néha, ami meggondolja magát. Mindenestül kidobni sajnálom, így aztán egy darabig még műsoron lesz a téma.
Megjegyzés küldése