Az említett bolti tea amúgy nem egy nagy szám, az íze messze elmarad az illata alapján várhatótól, és számomra az is elég kiábrándító, hogy a végén a kiázott almadarabok olyan seízűek, hogy nem igazán érzek késztetést a megevésükre. Meg ugye más kérdés, hogy a valahogyan ízesített szárított gyümölcs mennyire nevezhető teának... Jó, annyiban jogos az elnevezés, hogy ugyanúgy kell elkészíteni belőle az italt, mint a teákat általában.
A szárított almakarikák hasznosítása meg úgy jött be a képbe, hogy a komposztba kivitel előtt kíváncsiságból megkóstoltam egyet: koncentrált, finom almaíze volt, mint az aszalt almának. (Nem hittem, hogy a nem túl érett, nyersen számomra nem igazán nyerő Granny Smith alma ilyet tud!) Gondoltam, sokat nem vesztek, ha ebből próbálok valami olyasmi gyümölcstea-szerűséget csinálni, mint az a bolti.
Kivagdaltam hát a szeletek közepéről a magházat, majd kis darabokra tördeltem őket. Közben pedig kitaláltam, hogy ha a végén majd mézbe akarom rakni az egészet, akkor a citromot meg a fűszerezést még bele kell építeni valahogyan. A bolti teának ráadásul olyan kellemes sültes illata is van, meg vanília is, s jobban megnézve láthatók is benne a vaníliarúd-darabok. Csakhogy azok biztos nem ehetőek ugye – szóval vanília kivonat is jó lesz helyette. A sültes illat meg valamiféle pirítás eredménye lehet. Ez az! Pirítani kell, s nem csak hogy szárazon pirítani, hanem utána rápirítani egy kis... mézet? Mézet inkább ne melegítsünk, legyen inkább... gyümölcscukor! Hohó! S ha nem vízzel csinálom belőle a szirupot, hanem citromlével, akkor a savanyítás beépítése is megoldódik.
Vettem tehát az almadarabokat (úgy két félmaréknyi lett), és, csak úgy szárazon, időnként megrázogatva pirítottam rajtuk egy vastag aljú serpenyőben. Meg kifacsartam egy citromot, a lébe belekapargattam a rostjait is, aztán öntöttem hozzá egy kis vanília kivonatot, meg tettem hozzá két jó evőkanálnyi gyümölcscukrot, majd ezt a keveréket ráöntöttem a megpirult almadarabokra, és kevergetve addig pirítottam tovább, amíg a cukor szépen bevonta őket és karamellizálódott. Remek illata volt az egészek, már ezért megérte! :-)
Még azon frissiben kipróbáltam belőle a mézes teát is.
Kihűlve üvegbe töltöttem a kissé ugyan ragacsos fűszeres almát, de mivel utána mézet csorgattam rá, ez egyáltalán nem zavart. Ráadásul a rásütött cukor és citromlé mennyiségével szabályozható a belőle készíthető ital édessége is (én ugye erősen alulról közelítem a közízlést :-). S ha valakinek úgy magában nem ízlenek a kiázott savanykás almakockák, miért ne rakhatna pár szem mazsolát is a fűszeres almához, még a méz rákanalazása előtt?
És mi lenne, ha legközelebb valami más gyümölcsből kreálnék valami hasonlót?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése