2007. december 17., hétfő

Narancsos kavart

Több, mint egy éve már, hogy Chocolate & Zucchini blogján olvastam ezt az egyszerű receptet, és egyből ki is próbáltam. Sikerült minden úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Nemcsak finom lett, de minden aggodalmam ellenére tényleg kijött a formából. Másodszor is. Harmadszor is. Aztán egyszer nem. Akkor teáskanállal eszegettem ki. Nem tudom, olyankor mit rontok el, de néha így járok. Ennek ellenére ez a süti előkelő helyet foglal el a családi toplistán, és a sütésért kevésbé rajongó családtagok is gyakran készítik az általam lefordított instrukciók alapján. A karácsonyi hangulatba is belefér, de akár egy szimpla téli napon is elmegy ez a „majdnem-torta”.


Recept: Narancsos kavart

Hozzávalók: a tésztához: 1 (esetleg 2) narancs, 12 dkg vaj, 2 tojás, 12 dkg Graham liszt, 1 csomag sütőpor, csipet só, ízlés szerint édesítő (nálam ez úgy 100 cseppnyi folyékony, az eredetiben 12 dkg cukor volt); a formába: 1 dkg vaj, 1-2 evőkanál (vaníliás) gyümölcscukor.

Elkészítés:

  1. Egy keverőtálban megolvasztom a vajat.
  2. A narancsot alaposan megmosom, megtörlöm, és a reszelő apró lyukán lereszelem a héjából a sárga részt az olvasztott vajat tartalmazó tálba. Ezután kettévágom, és kifacsarom a levét: 125-150 ml lére van szükség, ha nem lett ennyi, akkor egy másik narancs kifacsarásával pótolom.
  3. A vajhoz hozzákeverem a tojásokat, a por alakú összetevőket, majd a narancslevet is.
  4. 22 vagy 24 cm átmérőjű kerek tortaformát kikenek 1 dkg vajjal, majd egyenletesen eloszlatok benne 1-2 evőkanál (vaníliás) gyümölcscukrot.
  5. Az összekevert tésztát az előkészített tortaformába öntöm, tetejét kanállal elsimítom.
  6. Előmelegített sütőben megsütöm (nálam a gázsütő legnagyobb fokozatán 20 perc). Az átsülést tűpróbával ellenőrzöm, az meg látszik, hogy a cukor karamellizálódott a szélén.
  7. A sütőből kivéve 8-10 percig állni hagyom, majd kiborítom a formából. Fontos, hogy ne álljon tovább, mert akkor beleköt a karamell.
  8. Kihűtve kellene tálalni, de én néha már langyosan megteszem mindezt :-)

Forrás és kép: http://chocolateandzucchini.com/archives/2007/01/piege_cake.php

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails