2007. december 8., szombat

Muffin-mánia

Életem első muffinját egy barátomnál ettem, aki saját kezűleg készítette azt. Akkoriban még nem volt ilyen ismert ez a sütemény Magyarországon – ő is egy amerikai szakácskönyvből csinálta, meg előtte kinn élt pár évig, és ott ismerte meg. Láttam, milyen egyszerű (naná, lustasághoz optimalizálva), s hogy milyen finom. Persze azonnal elkértem a receptet.

Otthon az is kiderült, hogy tulajdonképpen nekünk van direkt ennek a sütéséhez való tepsink, csak addig nem tudtunk róla. Valami névnapra kaptuk egyszer, persze recept nem volt mellékelve, anyu meg nem az a kísérletezős típus, hogy nagyon erőltette volna a témát. Az elkért recept alapján összedobtuk a muffint, papírkapszlik helyett bevetettük a speckó technikát, és családi kedvenc született. A Muffin.

Akkor még nem sejtettem, hogy mennyi-mennyi változatban létezik ez, s a muffin csak amolyan gyűjtőnév az ilyesmire. Azóta már külön muffinos szakácskönyvem is van, meg egy nagy rakás innen-onnan begyűjtött recept a témában. Nem csak édesek, sósak is. Köretnek valók is. Zsemle helyett ehetők is. Szóval változatosak.

A legújabb felfedezésem a Cukroskata-féle Csokis-narancsos muffin (lásd a képen). Nem vagyok egy csoki-imádó, de ez nagyon bejön. És még a Graham liszt sem feltűnő benne, a közepében a fél narancsszelet pedig egyenesen pazar!

Amit pedig szintén végig fogok majd próbálgatni, az Kaldeneker Gyuri gyűjteménye. És igen, még ajándékötlet is van a cikkben! Angol nyelvű oldalakon olvastam én már ilyesmit korábban, csak nem volt olyan receptem, ami megfelelő lett volna ilyen célra. Aminek kellően látványosak a száraz hozzávalói, és tényleg ennyire egyszerű elkészíteni.

Úgyhogy a sült alma meg a birsalmás kosárka mellett rendeltetésszerűen is szoktam és szándékozom használni a muffintepsit. Ja, és egy tipp a végére: a mélyedéseket úgy szoktam gyorsan kivajazni, hogy az olvasztott vajat kenőtollal rákenem a hideg formára.

1 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Örülök, hogy kipróbáltad és izlett. :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails