2007. december 11., kedd

Almás csiga

Kenyérsütő gépes recept már régen volt, pedig nem fogytam ám még ki :-) Akár az ünnepi hangulathoz is illik ez az almás-diós kombináció:

Almás csiga

1. Kenyérsütőgép keverőedényébe helyezzük a tészta hozzávalóit a listán szereplő sorrendben, majd elindítjuk a Dagasztás programot.

  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • ¼ tk só
  • 17 dkg liszt (Graham vagy teljes kiőrlésű)
  • 1 dkg élesztő
  • reszelt citromhéj

2. Az első dagasztás után ellenőrizzük a tészta állagát. Akkor jó, ha összeállt gömbbé, puha, de nem ragad. Szükség esetén tej, illetve liszt hozzáadásával javíthatunk rajta.

3. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez meghámozunk és a reszelő nagy lyukán lereszelünk 4 db almát, majd hozzákeverünk egy marék mazsolát, ízlés szerint fahéjjal, citromlével és édesítővel ízesítjük.

4. A megkelt tésztát kb. 0,5 cm vastagságú, 20*30 cm-es téglalappá nyújtjuk.

5. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Leöntjük a reszelt alma levét, majd óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és egy marék apróra vágott diót.

6. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a kinyújtott tésztán, majd a hosszabbik oldala felől feltekerjük, mint a bejglit.

7. A kenyérsütő keverőedényéből eltávolítjuk a lapát(oka)t, és kb. 1 dkg vajjal kikenjük.

8. A tésztatekercset az edény méretétől függően 6-8 egyenlő csigára vágjuk, és az edényben egymás mellé rakjuk.

9. Az így előkészített tésztát a gép Sütés programján megsütjük.

10. A program lejártával eltávolítjuk a gépből a sütőedényt, de a tésztát csak pár perc várakozás után borítjuk ki.

11. Melegen és kihűlve egyaránt finom.

Megjegyzések:

1. Mazsola helyett Mediterrán mix keveréket használva remek citromos aromát kap a sütemény.

2. Kenyérsütőgép hiányában hagyományos módon is elkészíthető.

Jó étvágyat!

Alapötlet: www.eleszto.hu

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails