2007. december 3., hétfő

Zabpelyhes keksz

Az Anzac jött, látott és győzött. Többször is csináltam már az első kísérlet óta, de nem vitt rá a lélek, hogy bármit is változtassak rajta. Mert az úgy tökéletes, ahogy van.

Valamelyik évben csináltam már valami zabpelyhes-aszaltgyümölcsös-fahéjas kekszet karácsonyra, de szép se volt, meg annyira finom se, mint a mézes, meg a roppancs, meg a többi. Így aztán szépen feledésbe is merült a recept.

Aztán pár napja olvastam egy cikket a Borsán: Az a bizonyos zabpelyhes keksz

Gondoltam, jó, jó, talán majd kipróbálom, bár az ilyen félig ledaráljuk, meg pár órát álljon típusú dolgok nem igazán vonzanak.

Na de! A „skandináv bútorbolt” vonalon elindulva az asszociációim Kaldeneker Gyurihoz vezettek. Hiszen ő is biztos tud ilyen kekszet, és egye fene, ha szerinte is kellenek ezek a macerás tiszteletkörök, akkor bevállalom. Elég sok receptjét kipróbáltam már, és csalódás nem volt egyik sem, úgyhogy bízom benne.

Google: zabpelyhes keksz kaldeneker – lássuk!

S jöttek az ígéretesebbnél ígéretesebb, ráadásul megfelelően egyszerű receptek, azok közül íme a három dobogós:

Mézes-amás-zabpelyhes keksz

Zabpelyhes-csokis keksz

Sütőtökös keksz

Mivel elég kiadós adagok, de nem igazán vonzott a felezés (a fél tojás és ilyesmi ügyek nem nekem valók!), végül egyet választottam, és délelőtt meg is sütöttem.

A mézes-almás-zabpelyhes volt az. Természetesen Graham liszttel, meg házi vanília kivonattal, vajjal, aszalt almával, egész csomag sütőporral, és szerintem jóval több fahéjjal (merthogy azt nagyon szeretem!). Szóval nagy vonalakban azért betartottam a receptet, a mennyiségeket például még ki is méricskéltem, ami nálam nem túl gyakran fordul elő :-)

A sütőpapírról nem sikerült azon forrón leszedni őket, de kis hűlés után egy késsel szépen lejöttek. Mivel álltában sűrűsödik a massza, de ugye a sütési idő behatárolja, hogy milyen gyorsan kanalazhatom ki, a vége felé öntöttem még bele egy kis tejet. Nekem 15 perc alatt lett szép barna, ropogós, de ez nyilván sok mindentől függ.

Rengeteg lett, de nem bánom, mert nagyon ízlik! Óvintézkedésekre lesz szükség, hogy tényleg elálljon pár hétig :-) Vagy ha már fogytán lesz, ki kell próbálnom a másik két receptet is…

Utólagos kiegészítés: Később tényleg kipróbáltam a másik két receptet is - itt és itt írtam is róla.

-------------

Utólagos kiegészítés pár évvel később:

Mivel a bejegyzésben az eredeti receptekre mutató hivatkozások már nem működnek, én meg akkor nem írtam le a saját változatomat, csak a módosításaimat, a jegyzetfüzetemből előkerestem a három receptet, és itt közkinccsé teszem. Ez az eredeti változat kijegyzetelése, akkoriban inkább betartottam az olvasott recepteket, mai ízlésem szerint jóval több ponton változtatnék.


Mézes-almás-zabpelyhes keksz (Kaldeneker)

20 dkg vaj + 22 dkg barnacukor --> habosra keverni

+ 1 tojás, 2 evőkanál méz, 1 dl tej --> az egészet összekeverni

külön tálban: 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 12 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 és 1/2 zacskó zabpehely (? 35 dkg), 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 marék mazsola, 1 marék tört dió --> a vajas keverékhez adni

+ 1 zöldalma apróra vágva

vajazott, lisztezett sütőpapír; 150-160 fok, 10-12 perc


Zabpelyhes-csokis keksz (Kaldeneker)

20 dkg vaj --> habosra keverni

+ 1 pohár cukor, 1/2 pohár barnacukor, 1 csomag vaníliás cukor --> az egészet összekeverni

+ 2 tojás egyenként

+ 1 és 1/2 pohár liszt, 1 és 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 2 pohár zabpehely, 2 pohár zabpehelyliszt, 2 teáskanál gyömbér, 1 pohár mazsola, 1 tábla összetört csoki

? fahéj, ? cukrozott narancshéj [alighanem ezek saját kiegészítési ötletek...]

sütőpapírra kanalazni; 150 fok, 15-20 perc


Sütőtökös keksz (Kaldeneker)

30 dkg margarin --> habosra keverni

+ 40 dkg barnacukor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 tojás, 40 dkg sült tök --> az egészet összekeverni

másik tálban: 40 dkg liszt, 25 dkg zabpehely, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 10 dkg összetört csoki, 10 dkg dió, 10 dkg mazsola, 2 teáskanál őrölt fahéj --> összekeverni, majd a tökös keverékhez adni, és az egészet jól összekeverni

sütőpapírra kanalazni; 150 fok, 20-25 perc

4 megjegyzés:

Fruzsi írta...

Kedves Dulmina!

Ha esetleg megvannak neked elmentve ezek a receptek, megtennéd, hogy felteszed ide a bejegyzésedhez? Sajnos a linkek már nem működnek.

Köszi!

Fruzsi

Dulmina írta...

Köszönöm a jelzést, sajnos más recepteknél is jártam már így :( Azóta mindenből beírom a saját változatomat, nem csak hivatkozom az eredetire.
Egy az egyben elmentve sajnos nincs, de a jegyzetfüzetemből megpróbálom rekonstruálni őket.

Dulmina írta...

Nem is gondoltam, hogy szinte egyből megtalálom :) Beírtam őket utólagos kiegészítésbe.
Jó sütést mindenkinek, aki kipróbálja valamilyen formában!

Fruzsi írta...

Köszönöm szépen, ki fogom próbálni!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails