2007. december 5., szerda

Pomander

Mint megtudtam, így hívják azt a kellemesen illatos díszt, amit már évek óta rendszeresen készítek az évnek ezen szakában. Kell hozzá egy narancs, jó sok szegfűszeg, és esetleg egy éles kés. Narancsból vastag héjút érdemes választani, mert abba jobban lehet mintákat faragni, no és beletűzgélni a szegfűszeget. Fantázia dolga, hogy pontosan hogyan. Csináltam már változatos mintákkal is, meg csak úgy, összevissza is. Olyan is volt, hogy a faragást kihagytam – így kevésbé volt intenzív az illata, viszont sokkal lassabban ment tönkre. Igaz, nem feltétlenül kell megvárni azt sem: mikor úgy látom, hogy kezd száradni a héja, akkor megtisztítom és megeszem, a szegfűszegeket meg átrakom egy másik narancsba.

2 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

Én is4 Én is mindig csinálok ilyet, és ez adja meg nekem igazán a karácsony alaphangulatot!
Ha faragást is csinálsz rá, azt milyen célszerszámmal végzed?

Dulmina írta...

Egy kis, kézreálló késsel szoktam ék alakú darabkákat kivágni a héjából, nem túl mélyen - épp csak látszódjon a fehér rész. Pár centis egyenes csíkokat nem is nehéz, az ívekhez viszont kell egy kis kézügyesség :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails