2008. november 2., vasárnap

Müzlis zsemle

(in English)

Az utóbbi időben valahogy foglalkoztatott a dolog, hogy valamilyen jó müzlis kenyeret kellene sütni. De olyat, amiben határozottan látszik, hogy müzlis, nem vész úgy bele, mint ebbe. Mert jó volt, el is fogyott, de...

A World Bread Day pályaműveket böngészve bukkantam rá Brii gabonapelyhes kenyér receptjére, és úgy gondoltam, hogy ez ki fogja elégíteni a fenti vágyamat. Nem is csalódtam :)

Pehelykeverék helyett a kedvenc müzlimet tettem bele, lisztnek pedig teljes kiőrlésű tönkölylisztet választottam. Meg kitaláltam, hogy nem egyben sütöm meg kenyérnek, hanem inkább kisebb adagokban zsemlének. Muffinformában.

Előszöris felfuttattam 1 dkg élesztőt 2 dl langyos vízben, amibe egy kis mézet is tettem. Közben egy nagy tálba beleöntöttem 30 dkg müzlit, 12 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet, 1 teáskanál sót. Aztán hozzáöntöttem az élesztőt, és fakanállal összekevertem az egészet. Kellett még hozzá egy kis víz, hogy puha tészta legyen az eredmény. Letakartam egy konyharuhával, és éjszakára kelni hagytam. Másnap átgyúrtam, ezúttal kézzel. Megint adtam hozzá még vizet, mert a müzliben lévő pelyhek igencsak felszívták. Tollkenő segítségével kikenem a muffinforma mélyedéseit, majd 12 részre osztottam a tésztát, és beleraktam a formába. Körülbelül 1 órát kelesztettem még, aztán 200 fokon 20 percig sütöttem (előmelegítés nélkül), és még 5 percig a forró sütőben hagytam.


Melegen ettem, csak így magában. Élveztem a müzli ízét, különösen a benne lévő aszalt gyümölcsök miatt, de a pelyhek sem tűntek el benne. Az összetételéhez képest nem is lett sűrű, nehéz. Nem utoljára készítettem.

1 megjegyzés:

Len írta...

Kedves Dulmina, lenne itt egy kérdés. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails