Mindezt később még súlyosbította a kelt tésztáktól való misztikus félelem, no meg a fánkreceptekben felsorolt mérhetetlen mennyiségű tojássárgája - a fehérje felhasználása meg ugye egyéni probléma :-(
Párszor azért sikerült kipróbálni egy-egy receptet, és közepes tetszési index mellett el is fogyogattak a "kísérleti" fánkok.
Aztán a Graham-liszt korszak beköszöntével ismét néhány év kihagyás következett, mígnem egy receptgyűjteményben rábukkantam erre a gyöngszemre. Kissé sajátos, egyszerű megoldás a témára, de finom! Nem feltétlenül csak a farsangi időszakban szoktam csinálni :-)
Fánk
A hozzávalókat kenyérsütőgép keverőedényébe rakjuk a listán szereplő sorrendben, majd elindítjuk a Dagasztás programot:
2,5 dl tej vagy víz
2 tojás sárgája vagy 1 egész tojás
5 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál gyümölcscukor
50 dkg Graham liszt
3 dkg friss (vagy ennek megfelelő szárított) élesztő
2 tojás sárgája vagy 1 egész tojás
5 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál gyümölcscukor
50 dkg Graham liszt
3 dkg friss (vagy ennek megfelelő szárított) élesztő
Az első dagasztás után ellenőrizzük a tészta állagát. Akkor jó, ha összeáll gömbbé és éppen nem ragad. Szükség esetén további víz, illetve Graham liszt hozzáadásával igazíthatunk rajta.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, kis gömböket formálunk belőle, majd kilapítjuk őket, és a közepüket benyomjuk. Így sütjük ki forró olajban.
Diabetikus lekvárral tálaljuk.
Tipp:
Ugyanebből a tésztából kalács, túrós/lekváros/stb. bukta, kifli is készíthető.
Jó étvágyat!
Forrás: Update receptek alapján saját fejlesztés
2 megjegyzés:
Életem első fánkja volt, eddig sohasem mertem nekivágni.Hatalmas sikert aratott!Köszönöm, hogy megosztottad a receptet:-)Andi
Szívesen. Örülök, hogy ízlett! :)
Megjegyzés küldése