Volt egyszer egy barátom, akinek a családjában nagy népszerűségnek örvendett a "Fantáziahús". Ők nevezték így, és nagyjából annyiból állt, hogy a készítő kevés olajon megpirított valami felkockázott húst, és a fűszerpolc tartalma meg a jó ízlése és pillanatnyi hangulata szabta koordináták mentén valahogy ízesítette. Így persze sose lett ugyanolyan, de sose lett rossz sem :-)
Fantázia-lepény
1. Kb. 1 cm vastagra karikázunk 2 szikkadt kiflit (helyettesíthetjük zsemlével, kaláccsal vagy akár kenyérrel is, de akkor a szeleteket kisebb darabokra vágjuk).
2. A darabokat elhelyezzük egy lefedhető teflonserpenyő alján, lehetőleg egy rétegben. (Ha attól tartunk, hogy leragad, vékonyan kivajazhatjuk az edényt.)
3. Egy edényben összekeverjük az alábbiakat, és rálocsoljuk a szeletekre: 1 tojás sárgája, 2,5 dl tej, kevés vanília aroma, folyékony édesítő ízlés szerint (kb. 25-30 csepp).
4. Ízlésünktől és az otthon fellelhető alapanyagoktól függően teszünk rá az alábbiak közül (lehet többet, de talán nem célszerű mindet): néhány kanál diabetikus lekvár, darált dió, mák, mazsola, túró, kakaópor, őrölt fahéj, stb. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt!
5. A tojás fehérjéből kemény habot verünk, és rásimítjuk a lepény tetejére.
6. Lefedve nagy lángon megsütjük (kb. 10 perc). Akkor van kész, ha teljesen felszívta a lét, és kicsit piros a széle és az alja.
7. Tányérra lapátolva azonnal fogyasztható. Ez a mennyiség 2-3 adagot tesz ki. (A maradékot később mikróban varázsolhatjuk frissé.)
Tippek:
1. Ha annyira szikkadt volt a felhasznált pékáru, hogy a tojásfehérje rárakása előtt már az összes lét felszívta, akkor öntsünk még rá egy kis tejet.
2. Nagyobb mennyiség készítése esetén egy külön edényben előzetesen áztassuk be a 3. lépésben készített keverékbe a felszeletelt pékárut, majd úgy rétegezzük a 4. lépésben választott hozzávalókkal. Ebben az esetben érdemes lehet sütőben elkészíteni, így a teteje is meg tud pirulni.
Jó étvágyat!
Saját fejlesztés
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése