2008. január 16., szerda

Fantázia-lepény

Volt egyszer egy barátom, akinek a családjában nagy népszerűségnek örvendett a "Fantáziahús". Ők nevezték így, és nagyjából annyiból állt, hogy a készítő kevés olajon megpirított valami felkockázott húst, és a fűszerpolc tartalma meg a jó ízlése és pillanatnyi hangulata szabta koordináták mentén valahogy ízesítette. Így persze sose lett ugyanolyan, de sose lett rossz sem :-)

Én meg - ki tudja, mi mindenből ellopva egy-egy ötletet - kifejlesztettem a Fantázia-lepényt. Maradékkezelési problémák remek megoldása lehet, de persze előre eltervezett szándékkal is előállítható a szükséges szikkadt pékáru.

Fantázia-lepény

1. Kb. 1 cm vastagra karikázunk 2 szikkadt kiflit (helyettesíthetjük zsemlével, kaláccsal vagy akár kenyérrel is, de akkor a szeleteket kisebb darabokra vágjuk).

2. A darabokat elhelyezzük egy lefedhető teflonserpenyő alján, lehetőleg egy rétegben. (Ha attól tartunk, hogy leragad, vékonyan kivajazhatjuk az edényt.)

3. Egy edényben összekeverjük az alábbiakat, és rálocsoljuk a szeletekre: 1 tojás sárgája, 2,5 dl tej, kevés vanília aroma, folyékony édesítő ízlés szerint (kb. 25-30 csepp).

4. Ízlésünktől és az otthon fellelhető alapanyagoktól függően teszünk rá az alábbiak közül (lehet többet, de talán nem célszerű mindet): néhány kanál diabetikus lekvár, darált dió, mák, mazsola, túró, kakaópor, őrölt fahéj, stb. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt!

5. A tojás fehérjéből kemény habot verünk, és rásimítjuk a lepény tetejére.

6. Lefedve nagy lángon megsütjük (kb. 10 perc). Akkor van kész, ha teljesen felszívta a lét, és kicsit piros a széle és az alja.

7. Tányérra lapátolva azonnal fogyasztható. Ez a mennyiség 2-3 adagot tesz ki. (A maradékot később mikróban varázsolhatjuk frissé.)

Tippek:

1. Ha annyira szikkadt volt a felhasznált pékáru, hogy a tojásfehérje rárakása előtt már az összes lét felszívta, akkor öntsünk még rá egy kis tejet.

2. Nagyobb mennyiség készítése esetén egy külön edényben előzetesen áztassuk be a 3. lépésben készített keverékbe a felszeletelt pékárut, majd úgy rétegezzük a 4. lépésben választott hozzávalókkal. Ebben az esetben érdemes lehet sütőben elkészíteni, így a teteje is meg tud pirulni.

Jó étvágyat!

Saját fejlesztés

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails