Hozzávalók 3-4 személyre
- 1 bögre fejtett bab (a 1/2 literes csomag fele)
- 3 répa
- 2 petrezselyemgyökér
- 2 paprika
- 4-5 paradicsom
- 2 marék zöldbab (kb. 20 dkg)
- 1 evőkanál olaj
- 1 dl száraz vörösbor (az alkoholtartalma a főzés során elpárolog, de akit elviekben zavar, hagyja ki és használjon több vizet)
- kb. 1/2 l víz
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 csokor kakukkfű levelei
- 5-6 szem megroppantott borókabogyó
- só
- 12,5 dkg (1/2 csomag) 5 féle gabona keverék (Pedon márkájú, a Sparban vettem; főzési ideje 10 perc - tetszőleges más, gyorsan fövő gabonafélével helyettesíthető, például kölessel, bulgurral, apró tésztával stb.)
Annyi vízben, amennyi bőven ellepte, puhára főztem a fejtett babot (ez több főzést igényel, mint az étel többi része, azért kell odatenni korábban, külön). Közben megtisztítottam és kisebb falatnyi darabokra vágtam a többi zöldségfélét. Vastag aljú, mély serpenyőben fölmelegítettem az olajat, és kevergetve enyhén megpirítottam rajta a répát és a gyökeret, majd kicsit később hozzátéve a paprikát is. Ezután hozzátettem a paradicsomot, felöntöttem a vörösborral, majd pár perc elteltével beleszórtam a zöldbabot, a gabonakeveréket meg a fűszereket, és felöntöttem annyi vízzel, amennyi jól ellepte. Kis lángon, lefedve kb. 10 percig főztem: eddigre a gabona megpuhult, a répa és a zöldbab viszont még kellemesen harapható volt. A végén hozzákevertem a megfőtt fejtett babot is azzal a kevés levével együtt.
Tipp: előre is elkészíthető, az újra meglangyosított maradék még finomabb, mint frissen.
Egy régi kedvencem felújítása.
2 megjegyzés:
Nekem nagyon tetszik!:) És nem is vagyok vegán!:)
Nagyon szép a látvány! Első pillantásra mintha a minestrone és az olasz fehérbableves jó kis kombinációja lenne. Küldhetnél fénypostával egy adagot!
Megjegyzés küldése