2012. július 5., csütörtök

Nyári karalábéleves (vegán)

Sok a karalábé a Tanyán, csak a nagy szárazságban (ott sajnos nincs öntözési lehetőség) vastag "páncélt" növesztettek maguk köré. Ezt lehántva viszont ízletes, egyáltalán nem fás kis belsőhöz jutunk, s ha megtisztítunk vagy egy tucatot, már lehet is valami komolyabban karalábés ételben gondolkodni. Most épp levest készítettem belőle, ebben a hőségben állati eredetű hozzávalók nélkül. Mivel épp nem volt itthon hozzá kenyér, lencsével és rizzsel dúsítottam, hogy önmagában is laktató legyen.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • kb. 3/4 kg karalábé (tisztítva mérve)
  • kb. 1/4 kg sárgarépa (tisztítva mérve)
  • 2 marék (kb. 10 dkg) barna rizs
  • 2 marék (kb. 10 dkg) barna lencse
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 teáskanál só
  • kb. 1,5-2 liter víz
  • 1 csokor petrezselyemzöld
Megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldségeket: a hagymát apróra, a karalábét és a répát pedig kb. 1/2 cm vastagságú, kisebb falatnyi szeletekre vágjuk. Vastag aljú fazékban fölmelegítjük az olajat, majd állandó kevergetés mellett üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Beleszórjuk a rizst, ezzel is pirítjuk pár keverésnyit, majd a répával is. Felöntjük a vízzel, hozzátesszük a karalábét meg a lencsét. Forrás után kis lángon, lefedve főzzük, amíg minden megpuhul. Közben ízesítjük a kurkumával és a sóval, a legvégén pedig beleszórjuk az összevágott petrezselyemzöldet is. (Legalább annyi leve legyen, hogy jól ellepje, szükség szerint pótoljuk közben, és persze igazítsuk hozzá a fűszerezést is.) Langyosan és kihűlve egyaránt finom.

3 megjegyzés:

eszter írta...

érdekes ötlet!nagy fazéknyi lesz belőle?

Dulmina írta...

Igen, 6-8 tányérnyi. Nálunk csak azért fogyott el hamar, mert rövid lével csináltam és szinte egytálételként ettük, nem menüsor részeként. Meg persze ízlett :)

eszter írta...

ezt nem is csodálom, mert rendkívül tartalmas, és biztosan nagyon finom is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails