Tudom, hogy igencsak trendi szidni a multikat, főleg a tudatos(abb) életmódra törekvők körében. Igaz, ami igaz, nekem is megvan róluk a véleményem, van is sok olyan dolog, amit elvből nem náluk veszek, de azt is meg kell hagyni, hogy van, amiért érdemes oda menni. Ha pedig már ott vagyok, vetek egy pillantást az akciós sorra is. Azon belül is nem a heti olcsók a kedvenceim, hanem a közeli lejárat miatt leértékelt bazár. Tartós árunál egyáltalán nem gond ez, hisz nem egyik napról a másikra romlik meg a nagyon is közeli jövőben. Bár, ami ilyen, abból is jöhet alkalomadtán egy-egy csomaggal, amit hazaérve azon frissiben fel is használok. Ha szoktam is venni, örülök az alkalmi (nem elhanyagolható) kedvezménynek, ha meg nem, de érdekel, hát olcsóbban kipróbálom (s ha nagyon bejön, később talán még akár teljes áron is beruházok rá időnként).
Legutóbbi ilyen szerzeményem nem akármi volt: régóta vágyakozva nézegettem ugyanis, de csak nagyon drágállottam, így rendre inkább több jóllakásnyi mást vettem az árán (nem is mindig abban a boltban). Lehet emiatt sóhernek tartani, de - mint a szóban forgó termékre ragasztott élénkzöld, 50%-os címkék mutatták a minap - messze nem csak én voltam így ezzel.
Oké, elárulom végre, a Sparban kapható, Pedon márkájú "5 féle gabona" meg "Gabona + hüvelyes" keverékekről van szó, melyekből így nem is csak egy-egy csomag landolt a kosaramban, hanem az egész leárazott készlet. Azt persze sejtettem, hogy nem úgy fogom elkészíteni, mint ahogy a zacskón írják: enyhén sós vízben 10 percig főzni, majd leszűrni. Ebből csak a főzési idő érdekes (gyorsan kész van), az ízének minden bizonnyal jobb lesz, ha egyéni elgondolás szerint, az étel többi részével együtt főzve építem be valamibe.
Például ebbe az egytálételbe, melyet az idei első (saját termésű!) cukkiniből készítettem:
Hozzávalók 3-4 személyre
- 1 közepes cukkini
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor friss kakukkfű (vagy 1 csapott teáskanál szárított)
- 1 csomag (250 g) 5 gabona keverék (Pedon márkájú, Sparban árulják)
- 1/2 liter víz
- 1 kis üveg (4 dl) natúr lecsó
- 1 kávéskanál őrölt paprika
- só
- frissen darált tarkabors
- 1 marék kenyérmorzsa (barna kenyérből)
- 1 teáskanál inaktív sörélesztőpehely (elhagyható)
Meghámoztam a cukkinit, s mivel már kemények voltak a magjai, kivájtam a belsejét. Kb. egyharmad részét 1/2 cm vastagságú szeletekre vágtam, összeforgattam 1 evőkanálnyi olajjal, szilikon sütőlappal bélelt tepsire terítettem, és 200 fokon addig sütöttem, míg színesedni kezdett. Közben a többit tökreszelőn lereszeltem. Megtisztítottam és apróra vágtam a kétféle hagymát, majd egy kb. 2 literes, csupa fém (!) lábasban üvegesre pirítottam a maradék olajon. Hozzáadtam a reszelt cukkinit, és továbbra is kevergetve addig pároltam, míg puhulni kezdett. Hozzáraktam a gabonakeveréket, felöntöttem a vízzel, és haraphatóra (kb. 8 percig) főztem. Ekkor beletettem a lecsót, ízesítettem sóval, borssal, paprikával, és addig főztem, amíg már csak az alján maradt kevés lé. A tűzről levéve ráraktam a sült cukkiniszeleteket, majd rászórtam a morzsát és a sörélesztőpelyhet. Betettem a sütőbe, és 200 fokon addig sütöttem, míg megpirult a teteje (kb. 10 perc, légkeveréssel rá lehet segíteni).
Tipp: a speciális gabonakeverék helyett valamilyen más, gyorsan fövő gabonaféléből is készíthető (például: köles, bulgur, apró szemű tarhonya).
Ötlet:
GoodFood 2012. június (Cukkinis-risoni tésztás sült)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése