2012. július 16., hétfő

Paradicsomos bab (vegán)

Nem voltunk itthon hétvégén, így elmaradt a piacozás, és mivel hétfőn meg nincs piac, abból kellett megoldani a mai menüt, ami volt itthon. Nem csak hogy tej és sajt nincs (ilyen máskor is előfordul), hanem zöldségből is csak hagyma (igaz, az kétféle is - ezt hoztuk most magunkkal a Tanyáról). A befőttállomány sem volt még ennyire karcsú az utóbbi években, de azért akad még ez-az. Az üvegeket nézegetve paradicsomos lencseleves volt az első ötletem, de aztán ez lencse hiányában paradicsomos babbá alakult. Holnap pedig irány a piac! Igaz, hétköznap messze nincs annyi áru és akkora választék, mint hétvégén, de már néhány alap zöldség is nagyban bővítené a lehetőségek körét a hét hátralevő részére.


Hozzávalók 2-3 személyre
  • 1 bögre gyöngybab
  • 1 üveg (720 ml) paradicsombefőtt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított)
  • frissen darált tarka bors
  • 1 kis csokor bazsalikom (vagy 1 teáskanál szárított)
  • 1 evőkanál (bazsalikomos) balzsamecet
Bő vízbe áztattam a babot éjszakára, majd másnap friss vízben puhára főztem. Megtisztítottam és apróra vágtam a kétféle hagymát, és vastag aljú, mély serpenyőben, állandó kevergetés mellett üvegesre pirítottam az olajon. Hozzáöntöttem a befőtt levét, beletépkedtem a kakukkfű leveleit, ízesítettem sóval meg borssal, és sűrűre főztem (kb. 10 perc). Hozzákevertem a leszűrt babot, majd miután átmelegedett, beleszórtam az összevágott bazsalikomot, beleöntöttem a balzsamecetet, és óvatosan beleforgattam a paradicsomot. Épp csak addig főztem tovább, hogy a paradicsom is átmelegedjen, és pár percnyi pihentetés után tálaltam.

Ötlet: GoodFood
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails