2012. július 29., vasárnap

Nyári babos egytál (vegán)

A szombati piacozás után ez lett az ebéd a friss szerzeményekből:


Hozzávalók 3-4 személyre
  • 1 bögre fejtett bab (a 1/2 literes csomag fele)
  • 3 répa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 2 paprika
  • 4-5 paradicsom
  • 2 marék zöldbab (kb. 20 dkg)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 dl száraz vörösbor (az alkoholtartalma a főzés során elpárolog, de akit elviekben zavar, hagyja ki és használjon több vizet)
  • kb. 1/2 l víz
  • 1 teáskanál őrölt paprika
  • 1 csokor kakukkfű levelei
  • 5-6 szem megroppantott borókabogyó
  • 12,5 dkg (1/2 csomag) 5 féle gabona keverék (Pedon márkájú, a Sparban vettem; főzési ideje 10 perc - tetszőleges más, gyorsan fövő gabonafélével helyettesíthető, például kölessel, bulgurral, apró tésztával stb.)

Annyi vízben, amennyi bőven ellepte, puhára főztem a fejtett babot (ez több főzést igényel, mint az étel többi része, azért kell odatenni korábban, külön). Közben megtisztítottam és kisebb falatnyi darabokra vágtam a többi zöldségfélét. Vastag aljú, mély serpenyőben fölmelegítettem az olajat, és kevergetve enyhén megpirítottam rajta a répát és a gyökeret, majd kicsit később hozzátéve a paprikát is. Ezután hozzátettem a paradicsomot, felöntöttem a vörösborral, majd pár perc elteltével beleszórtam a zöldbabot, a gabonakeveréket meg a fűszereket, és felöntöttem annyi vízzel, amennyi jól ellepte. Kis lángon, lefedve kb. 10 percig főztem: eddigre a gabona megpuhult, a répa és a zöldbab viszont még kellemesen harapható volt. A végén hozzákevertem a megfőtt fejtett babot is azzal a kevés levével együtt.
Tipp: előre is elkészíthető, az újra meglangyosított maradék még finomabb, mint frissen.


Egy régi kedvencem felújítása.
 

2 megjegyzés:

Roza írta...

Nekem nagyon tetszik!:) És nem is vagyok vegán!:)

eszter írta...

Nagyon szép a látvány! Első pillantásra mintha a minestrone és az olasz fehérbableves jó kis kombinációja lenne. Küldhetnél fénypostával egy adagot!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails