Hozzávalók 4-6 személyre
- 1 bögre fejtett bab (a 1/2 literes csomag fele)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 répa
- 2 petrezselyemgyökér
- 30 dkg zöldbab
- 1 paprika
- 1,5 l víz
- só
- 1 babérlevél
- 12,5 dkg (1/2 csomag) 5 féle gabona keverék (Pedon márkájú, a Sparban vettem; főzési ideje 10 perc - tetszőleges más, gyorsan fövő gabonafélével helyettesíthető, például kölessel, bulgurral, apró tésztával stb.)
- 1 kis marék dió
- 1 nagy marék friss bazsalikomlevél
- 1 teáskanál sörélesztőpehely
- 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj
Külön megfőztem a fejtett babot annyi vízben, amennyi ellepte (ennek ugyanis valamivel hosszabb a főzési ideje, mint a többi belevalónak). Közben meghámoztam és feldaraboltam a zöldségféléket. 3 literes, vastag aljú fazékban fölmelegítettem az olajat, üvegesre pároltam rajta az apróra vágott hagymát, majd hozzátettem a felkarikázott répát és gyökeret, és enyhén megpirítottam. Felöntöttem a vízzel, beletettem a sót, a babérlevelet és a gabonakeveréket, és forrás után kis lángon, lefedve főztem. Amikor már érezhetően puhult minden (forrástól számítva kb. 8 perc elteltével), hozzáadtam a babot, a legvégén pedig (úgy 2-3 perc elteltével) a felcsíkozott paprikát és a főtt fejtett babot a levével együtt. Ezekkel már csak összemelegítettem. Miközben főtt a leves, elkészítettem a pesztót: mozsárban összetörtem a diót, majd összedolgoztam a felaprított bazsalikomlevéllel és a sörélesztőpehellyel, végül hozzákevertem az olajat. Tányéronként 1-1 kanállal tettem belőle a levesbe. Elvileg kenyér is járt volna még hozzá, de őszintén szólva egyáltalán nem kívántam ehhez az egytálételnyi sűrűségű, ráadásul sok gabonával dúsított ételhez.
Ötlet: GoodFood 2012. június (Zöldbabos minestrone - legfőképp vegásítva, meg az itthoni készletekhez igazítva)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése