2008. július 27., vasárnap

Szilvás gombóc, abszolút nem szokványosan

Régen kinéztem magamnak Siccike receptjét, de aztán valahogy mindig elmaradt a megvalósítás. Most sem olyan gombócot csináltam, csak olyasmit :)

Már épp indultam volna a sufniba a krumpliért, amikor eszembe jutott, hogy a rizstejkészítés melléktermékeként maradt agyonfőtt rizs másik fele (nyersen 25 dkg barnarizs jól megfőzve; ugyanennyiből tegnap töltött paprikát készítettem) a finom gombóc mellett végképp nem rúg majd labdába (utána meg már alighanem késő lesz).

Aztán az a merész ötletem támadt, hogy főtt krumpli helyett inkább ezt teszem a tésztába. Már nem kell külön főzni, s ha még nem lenne eléggé püré állagú, akkor még kap egy kicsit a krumplinyomóval.

Úgy is lett. Gyúrtam hozzá egy teáskanál sót, fél deci olajat, meg annyi teljes kiőrlésű lisztet, hogy jó állagú tésztát kapjak. Nem gyúrtam nagyon keményre, hogy a gombócok formázásánál összeragadjanak majd a szélek, inkább lisztezett deszkán nyújtottam kb. 1 cm vastagra.

Mivel nagy szemű szilvám volt, csak felet raktam egy-egy gombócba. Hogy könnyebb legyen gombócot formázni, a szokásos hosszába vágás helyett keresztbe vágtam el, úgy vettem ki a magját. A feleket becsomagoltam egy-egy tenyérnyi tésztadarabba. 17 db lett.

Forró, sós vízben kifőztem - miután feljöttek a tetejére, még 5-6 percig hagytam őket a lobogó, forró vízben. Kellemes meglepetés: egy sem főtt szét!

S ha már úgysem szokványos szilvás gombócom lett, morzsa helyett darált mákba forgattam. A mák jó vastagon tapadt rá, így nem lett mindegyikre elég - úgyhogy csak lett olyan is, amire darált kenyérhéj borítás jutott (= olyan pirított morzsa, amit nem kell pirítani :)

Nekem így "natúr" ízlett, édesszájúaknak mézet adnék még mellé. A maradék hidegen is finom volt másnap.

6 megjegyzés:

Kata írta...

Jujjjjdejó!!! Ezt ki kell próbáljam!

Renata Kalman írta...

Amikor először megláttam egy mese jutott eszembe :)
jó ötlet a mákba forgatás.

siccike írta...

Ez aztán igen kreatív megoldás, nem semmi!:-) A rizstej házi készítéséről azonban továbbra sem lettem meggyőzve.:-))

Dulmina írta...

A rizstejjel én is a barátkozás fázisában vagyok még, de érdekes módon a túlfőtt rizsre több ötletem is volt. Lehet, hogy ez lesz a rizstej szerencséje? Mert amúgy sose főzném meg ennyire a rizst...

andra írta...

Szia Dulmina!
Én is kipróbáltam, bár én vegyes liszttel (durum, tönköly, zabpehely), tettem a tésztájában reszelt citrom héjat, de nem 17 db, hanem 40 darab lett belőle:) és még sok nudli.
A mákos "bundára" egy kevés áfonyás szószt is öntöttem, nekem nagyon ízlett. (nekem is hamar elfogyott a mák, ezért fahéjas diós is lett belőle, amikor az is elfogyott, akkor teljes kiőrlésű, saját sütésű kenyérből készült morzsába forgattam, melyet egy kevés kókuszolajba megpirítottam és nem felejtettem ki belőle a fahéjat:), kicsi fahéj őrült vagyok)
Köszi a receptet! :)

Dulmina írta...

Csupa jó ötlet, és szezon is van! :) Örülök, hogy ízlett, és köszönöm a visszajelzést.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails