2010. november 2., kedd

Krumpli-feketeretek leves (vegán)

A tavaszi piros retket kedvelem, de - bármennyire is divatba jött idén - eszembe nem jutna megfőzni. Az nyersen az igazi, a sok-sok téli főtt után igencsak jóleső csemege. A csípősebb rokonokat viszont nem bírom így natúr, ezért nem is szoktam venni. Ám ha van ötlet a felhasználásra, akkor mindjárt más! Most pedig volt: Eszter írásának hatására beindult a fantáziám, és elsőként ezt a levest hoztam össze a fekete retekből. Én csak vékonyan hámoztam, megfőve így sem bántó az íze - sőt, kifejezetten kellemes az a kis csípősség a krumpli mellett. A fűszerezést főzés közben találtam ki hozzá, sűrű kóstolgatás mellett. S mivel nem csak nekem ízlett, itt a helye a receptnek:


Krumpli-feketeretek leves
(vegán recept)


Hozzávalók (5-6 tartalmas adaghoz):
  • 3/4 kg krumpli
  • 3/4 kg fekete retek
  • 3-4 evőkanál olaj
  • víz, hogy ellepje
  • 1 evőkanál sós paprikakrém
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál kurkuma
  • egy arasznyi rozmaringág levelei (vagy 1 teáskanál szárított rozmaring)
  • 4-5 evőkanál burgonyapehely
  • 2 evőkanál fehérborecet
Elkészítése:
  1. A krumplit és a retket meghámozzuk, felaprítjuk: a krumplit karikákra, a retket meg kis hasábokra.
  2. Egy vastag aljú fazékban felmelegítjük az olajat, és kevergetve átpirítjuk rajta a krumplit. Majd hozzáadjuk a retket is, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
  3. Felforraljuk, majd kis lángon, lefedve főzzük.
  4. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, hozzáadjuk a fűszereket, valamint sűrítésnek belekeverjük az apránként beleszórt burgonyapelyhet, végül pedig az ecetet.
  5. Fedő alatt állni hagyjuk még pár percig, majd tálaljuk.

Idő: kb. 45 perc elteltével lehet enni, ennek kb. a fele munka
Pénz: kb. 300 Forint a fenti mennyiség
Alapvetően hazaiból, pár fűszer kivételével.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails