2007. október 24., szerda

Rakott burgonya Góranga módra

Első vegetáriánus szakácskönyvem első kipróbált receptje. Most álltam fel az asztaltól, és úgy érzem, még a hatása alatt kell írnom az élményről, amit ez az egyszerű étel nyújt.

Pár napja már foglalkoztatott a gondolat, hogy jó lenne valamiféle rakott krumplit enni. Akár „hagyományosat” is, diszkréten kihagyva a kolbászt belőle, és inkább több tojással, meg esetleg sajttal feldobva. Na de ugye elég macerás külön megfőzögetni a hozzávalókat, langyosra hűteni, megtisztítani, majd összerakva – a jó ég tudja, miért oly sokáig – még sütni is. Szóval győzött a lustaság.

Aztán tegnap este a könyvet lapozgatva megakadt a szemem ezen a recepten. Úgyis van itthon elég sok lejáratközeli tejföl, s a többi hozzávaló sem olyan extra, hogy ne legyen fellelhető a fűszerpolcon – tehát semmi sem akadályozhat meg benne, hogy ez legyen az ebéd. S lett.

Recept: Rakott burgonya Góranga módra

Hozzávalók (3-4 adaghoz főételnek): 8-10 szem közepes krumpli, víz, só; 1 evőkanál olívaolaj, fél teáskanál szárított rozmaring, fél teáskanál kurkuma, negyed teáskanál (lehetőleg frissen) őrölt bors, 1 deka vaj, másfél deci víz, 4 kis vagy 2 nagy pohár tejföl (összesen kb. 750 ml), 2 teáskanál só; kb. 2 deka vaj a tepsi kikenéséhez, 1 teáskanál őrölt paprika a tetejére, petrezselyemzöld a díszítéshez.

Elkészítés:

  1. A krumplit meghámozom, fél centi vastagságú szeletekre vágom, és enyhén sós vízben félig megfőzöm (ellenőrzése: a villa kis ellenállást tanúsít, de belemegy).
  2. Közben egy másik edényben felforrósítom az olívaolajat, hozzáadom a rozmaringot, kurkumát és borsot, aztán néhány keverés után a többi hozzávalót is, és simára keverve felforralom.
  3. A krumpli levét leöntöm, majd a krumpliszeleteket összekeverem a tejfölös mártással.
  4. Az egészet kivajazott tepsibe öntöm, elegyengetem, majd rászórom a pirospaprikát.
  5. Előmelegített, forró sütőben bő fél óráig sütöm lefedés nélkül. Ezalatt besűrűsödik a tejfölös mártás, finoman megpuhul a krumpli és kicsit megpirul a teteje.
  6. Tányérokra lapátolva, petrezselyemzölddel megszórva azon forrón tálalom.

A könyvben szereplő mérték szerint úgy két adagnyit sikerült azonnal eltüntetni. Az eléggé híg tejfölös mártás láttán kicsit elbizonytalanodtam, hogy jó lesz-e, de megsülve telitalálat! Úgyhogy tökéletesítés helyett inkább azon agyalok majd, hogy mi legyen a következő recept, amit kipróbálok a könyvből... S ha közben lesz pár szabad percem, annak is utánanézek, hogy ki volt az a Góranga, aki a nevét adta ehhez a finomsághoz :-)

Forrás: Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus receptek, 68. oldal

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

de jo, meg egy vega fözös blog!

ez a rakott krumpli meg nalunk is nagy kedvenc.

goranga pedig krisna egyik inkarnaciojanak, caitanya mahaprabhunak a neve, kb. vilagos börüt jelent. a gyakorlatban pedig amolyan krisnas jokivansagga nötte ki magat, vagyis goranga=legy boldog. szoktak is ilyen matricakat osztogatni.

Dulmina írta...

Kedves Rezervatom!
Köszönöm a választ a kérdésre.
A bejegyzés írása óta már többször is csináltam ezt a rakott krumplit, vendégeknek is, és mindenki csak dicsérni tudta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails