2011. szeptember 4., vasárnap

Sült paprika - frissen és eltevésre (vegán)

Úgy tűnik, idén megint jó termés van paprikából. Többek között a vastag, piros húsú fajtából is (kápia, vagy ahhoz nagyon hasonló) , ami megsütve különösen finom. Pár éve a friss felhasználáson túl olajban tettem el belőle. Nagyjából jó is volt ez, csak
(1) nagyon ügyelni kellett, hogy még véletlenül se lógjon ki az olajból egy pici csücsök sem, különben könnyen romlásnak indult,
(2) így is pár hét, esetleg egy hónap volt az élettartama, a következő szezonig semmiképp nem lehetett eltartani,
(3) utána a visszamaradó olajjal is kezdeni kellett valamit (már akkoriban is elég keveset használtam, és nem is feltétlenül minden ételemhez illett épp ez a paprikás olaj, úgyhogy ez elég hosszadalmas utómunka volt).
Szóval, jó, jó ez a módszer, de nem az igazi.


Emiatt idén változtattam és "befőttnek" raktam el inkább. Vagyis a megsütött, majd meghámozott paprikát kis (4 dl-es, tésztaszószos) üvegekbe raktam, felöntöttem a saját levével, majd légmentesen lezártam és natúrbefőtt módszerrel kidunsztoltam. Ennek során további levet engedett, de egyébként remekül ráhúzódott a fedő és elvan odabent. Később majd "találkozunk". Nem feltétlenül csak télen, lehet az a jövő héten is, vagy majd csak tavasszal, kora nyáron - amikor jólesne valamihez egy kis sült paprika. Nálam ugyanis a sütésnél nem a pár darab, hanem az 1 nagy tepsi a mértékegység: ha ugyanannyi energiával ennyit is meg lehet sütni, akkor használjuk ki maximálisan. Szezonon kívül pedig dehogy veszek vízízű paprikát a mostani ár sokszorosáért.

Még egy újításom volt az idén: a félbe vágott, csutkátlanított paprikákat nem tepsin, hanem - természetesen előzetesen beáztatott - cseréptálban (pataki tálban) sütöttem meg. Hideg sütőben indítva 200 fokon 60-70 perc kellett neki, plusz utána a lefedett tálban hagytam kihűlni. Így nem lett fekete a külsejük, de remekül elengedték a héjukat - sokkal könnyebb volt hámozni, mint korábban a tepsiben vagy a grillen sült változatot. A grillen sült változatnak a plusz íz az előnye, amiért alkalomadtán mégis megéri úgy csinálni, a tepsisnél viszont egyértelműen jobban bejött ez a cseréptálas módszer.

A pataki tálat úgy 3-4 kilónyi paprika töltötte meg teljesen, és ebből 5x4 dl "befőtt" lett.

Jó lesz majd kenyérhez, pástétomokba, szószokba, ételízesítőnek, rakottasokba ízletes és színes rétegnek, péksüteménybe tölteléknek, meg ami majd felhasználáskor eszembe jut.

Korábbi évekből egyéb kipróbált sütési módszerek leírása és a felhasználáshoz néhány konkrét recept:
Eltevésekhez is jól jön, például:

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails