2010. szeptember 9., csütörtök

Paprikalekvár 2010 (vegán)

A héten elkészítettem az idei adagot ebből a különlegességből. Vegyesen volt érett paradicsompaprikám és kápia paprikám, ezt dolgoztam fel a tavaly jól bevált módon, annyi különbséggel, hogy citrom hiányában növeltem egy kicsit a fehérborecet mennyiségét. Így ismét nem maradnak üresen ezek a másra nemigen használható olajbogyós üvegek.


Paprikalekvár
(vegán recept)


Hozzávalók:
  • 2,5-3 kg vastag húsú, érett paprika: paradicsompaprika, kápia
  • 2 evőkanál gyümölcscukor
  • 3 csapott teáskanál tengeri só
  • 1-2 csípős paprika (ízlés szerint)
  • 100-120 ml fehérborecet

Elkészítése:
  1. A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, csumájukat eltávolítjuk. Vágott oldalukkal felfelé elrendezzük őket egy (két) tepsin, lehetőleg egy rétegben.
  2. 200 fokon 50-60 perc alatt megsütjük. Két tepsit berakhatunk egyszerre is, légkeverésen.
  3. A megsült paprikákat egy fazékba borítjuk, és lefedve állni hagyjuk, amíg langyosra hűl.
  4. Ezután könnyedén le tudjuk húzni a héját. A kiengedett levét fogjuk föl.
  5. A meghámozott paprikadarabokat a lével együtt összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük az ízesítőket, az ecet kivételével.
  6. Felmelegítjük, és időnként megkeverve kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk az ecetet is, és még 5 percig főzzük.
  7. Közben időnként megkóstoljuk, és ízlés szerinti időben kivesszük belőle a csípős paprikát, hogy ne legyen kellemetlenül erős a lekvár.
  8. A kész lekvárt előkészített üvegekbe kanalazzuk, celofánnal bélelt fedővel lezárjuk, majd pár perces fejreállítás után szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Felhasználása:

Kaldeneker György receptje, az én ízlésem szerint jóval kevesebb cukorral és visszafogottabb fűszerezéssel, hogy sokkal inkább a sült paprika természetes íze érvényesüljön.


Idő: kb. 2 óra munka összesen + a sütés és a hűlés ideje
Pénz: kb. 600 Ft befektetéssel lett 1,2 liter (8*1,5 dl) lekvárom
Alapvetően hazaiból.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails