Paprikalekvár
(vegán recept)
Hozzávalók:
- 2,5-3 kg vastag húsú, érett paprika: paradicsompaprika, kápia
- 2 evőkanál gyümölcscukor
- 3 csapott teáskanál tengeri só
- 1-2 csípős paprika (ízlés szerint)
- 100-120 ml fehérborecet
Elkészítése:
- A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, csumájukat eltávolítjuk. Vágott oldalukkal felfelé elrendezzük őket egy (két) tepsin, lehetőleg egy rétegben.
- 200 fokon 50-60 perc alatt megsütjük. Két tepsit berakhatunk egyszerre is, légkeverésen.
- A megsült paprikákat egy fazékba borítjuk, és lefedve állni hagyjuk, amíg langyosra hűl.
- Ezután könnyedén le tudjuk húzni a héját. A kiengedett levét fogjuk föl.
- A meghámozott paprikadarabokat a lével együtt összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük az ízesítőket, az ecet kivételével.
- Felmelegítjük, és időnként megkeverve kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk az ecetet is, és még 5 percig főzzük.
- Közben időnként megkóstoljuk, és ízlés szerinti időben kivesszük belőle a csípős paprikát, hogy ne legyen kellemetlenül erős a lekvár.
- A kész lekvárt előkészített üvegekbe kanalazzuk, celofánnal bélelt fedővel lezárjuk, majd pár perces fejreállítás után szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Felhasználása:
- kenyérre vagy krumplilepényre kenve
- pizzaszósznak
- péksüteményekbe tölteléknek
- ételízesítőnek, természetes színezőnek
- szendvicsdíszítésre
- gasztroajándéknak
Kaldeneker György receptje, az én ízlésem szerint jóval kevesebb cukorral és visszafogottabb fűszerezéssel, hogy sokkal inkább a sült paprika természetes íze érvényesüljön.
Idő: kb. 2 óra munka összesen + a sütés és a hűlés ideje
Pénz: kb. 600 Ft befektetéssel lett 1,2 liter (8*1,5 dl) lekvárom
Alapvetően hazaiból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése