2011. szeptember 7., szerda

Rakott karalábé (laktovega)

Kevés munkával elkészíthető, laktató hétköznapi ebéd.


Hozzávalók 2 nagy adaghoz
  • 1 bögre (2,5 dl) árpagyöngy
  • 2 evőkanál natúr vegamix
  • víz
  • 4 db nagyra nőtt, de zsenge karalábé (kb. 1 kg)
  • 2-3 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 3 púpozott evőkanál háromgabonás kenyérliszt (vagy valamilyen más teljes kiőrlésű liszt)
  • 1/2 liter tej
  • 1 teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál kurkuma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 15 dkg karakteres ízű sajt (én csilis házisajtot használtam, azért is ilyen piros)
Elkészítése
Az árpagyöngyöt egy éjszakára beáztatjuk, majd leszűrjük, és elosztjuk két 24-cm-es piteformába (vagy beleszórjuk egy ennek megfelelő alapterületű nagy tepsibe). Rászórjuk a vegamixet, majd öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi (ebben fog megpárolódni). Meghámozzuk és kis kockákra vágjuk a karalábét, és az árpagyöngyre terítjük. Felmelegítjük a vajat és az olajat, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett megvárjuk, míg habzani kezd. Ekkor hozzácsorgatjuk a tejet, és továbbra is kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik. Sóval, kurkumával és összevágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A kapott szószt rákanalazzuk a karalábéra. Végül rászórjuk a lereszelt sajtot. Hideg sütőben indítva 180 fokon 30 percig sütjük, majd az elzárt sütőben hagyjuk még 10-15 percig.

Tipp: Így roppanós marad a karalábé, aki puhán szereti, ne nyersen, hanem picit előfőzve tegye bele.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails