Hozzávalók egy 24 cm-es piteformába
az alaphoz: 1,5 bögre nagy szemű zabpehely, 1,5 evőkanál barna cukor, 1,5 bögre víz, 1/2 kávéskanál fahéj vagy mézeskalácsfűszer
a töltelékhez: 1 kg őszibarack, 1 kávéskanál fahéj vagy mézeskalácsfűszer, 1 evőkanál barna cukor
egyebek: olaj a forma kikenéséhez, édesszájúaknak további cukor a tálaláskor
Elkészítése
A zabpelyhet a cukorral és a fűszerrel állandó kevergetés mellett megfőzzük a vízben. Sűrű, ragacsos massza lesz. Vékonyan kiolajozunk egy 24 cm átmérőjű kerámia piteformát, és kanállal belesimítjuk a főtt zabpelyhet, magas peremet kialakítva a szélén. A barackot meghámozzuk, felkockázzuk és összeforgatjuk a fűszerrel, majd a zabpelyhes alapra terítjük, és meghintjük barna cukorral. Hideg sütőben indítva 180 fokon 30 percig sütjük. Akkor van kész, amikor átsült a gyümölcs, a zabpehely pedig körben elvált a formától. Langyosan vagy kihűlve tálaljuk, ízlés szerint tovább cukrozva. Ez a mennyiség 2 adag főétel vagy 4-6 adagnyi desszert. (Én most dupla adagot csináltam, ez látható a képen. Ketten kétszer jóllaktunk belőle.)
A kiinduló ötlet egy sós változat volt, amit pár éve elég sokszor készítettem. Ma már tojás helyett inkább egy kis kurkumás tejfölt tennék a túrótöltelékbe.

4 megjegyzés:
Te is zabos vagy?:)Menő a zabpehely és finom4Én zabpelyhes szeletet készítettem tegnap.Jól néz ki a pitéd!
Ez finom lehet.
Nagyon finom
Kipróbáltam,nagyon finom és egészséges édesség. Az összeset bevágta a család (4fő)este.
Köszönjük az ötletet!
Megjegyzés küldése