A hónap nagy részében nem a saját konyhámban és nem csak magamnak főztem, így jóval több ismétlés volt a régebbi receptjeimből, kísérletezés pedig elég visszafogottan. Még inkább előtérbe kerültek a gyorsan, egyszerűen elkészíthető ételek.
A tojásmentességhez a húsvéti főtt tojáson kívül tudtam ragaszkodni, tejtermék viszont valamivel több volt a szokásosnál.
Kifejezetten húsos ételekre nem vállalkoztam, de kóstolás szintjén ettem a húsvéti sonkából is, meg házi disznótorosból is. (Az egyszeri nagyobb mennyiségű szalámi viszont feltűnően rossz hatással volt rám, úgyhogy nem fogok visszaszokni a húsra :)
A fogyó almakészlet mellett elég sok déligyümölcs (főleg narancs, de emellett kiwi, ananász is) került terítékre. A piacon megjelenő zsenge zöldek (saláta, karalábé) is inkább a nyers vonalat erősítették. Emellett megvolt a készletkisöprés csicsókából, káposztából és egyéb téli zöldségekből. A kevés munkával elkészíthető ételekhez és a friss gyümölcsök hiánya miatt is sok befőtt, dzsem, házilag eltett szósz, stb. fogyott (szerencsére bőven volt miből).
Önkéntes blogszünettel indult a hónap, de elég hamar elkezdett hiányozni az írás, no meg a sebtiben összedobott ételek közül legalább a jobban sikerülteknek a megörökítése (jól fog az még jönni - ahogy a régi recepteket is a blogból volt a legegyszerűbb visszakeresnem). Most sem vagyok még túl beszédes, de már legalább a receptek lejegyzése megy, és lehetőség szerint a fénykép sem marad el.
Közben beindult a kerti szezon. Palántanevelés folyamatban, és a legtöbb veteményezés is megvolt már. Ha minden jól megy, bővül egy kicsit a fűszerkertem, és pár új virág is lesz majd. Emellett természetesen a tavaly sikeresnek bizonyult növényeket is megtartottam.
* * *
Régebbi receptjeim közül ezekből volt ismétlés (emlékezetből írom; lehet, hogy nem lesz teljes a lista):- Tündér almás (reggelire elég sokszor)
- Tejszínes-krumplis kenyér (ez most A Kenyér, hetente kétszer-háromszor sütök)
- Csicsókás pogácsa
- Tejszínes kalács
- Krumpli-pasztinák saláta (húsvétkor; a nem vega változatba sonka, tojás és rá paprikalekvár is került)
- Narancsos-olívás lencsesaláta
- Háromlisztes reform palacsinta
- Gofri (különféle dzsemekkel)
- Zakuszkával rakott krumpli (most már hámozott krumpliból, az újabb évjáratú zakuszkával; cseréptál híján alufóliával fedett tepsiben sütöttem, majd a végén levettem a fóliát és rápirítottam a sajtot)
- Mustáros csicsóka (krumplival felesben, bor helyett vízzel)
- Sült csicsóka tejfölös-zellerleveles mártogatóval
- Spagetti házi zöldséges paradicsomszósszal, füstölt sajttal
- Búzadarás-almás csemege
2 megjegyzés:
Most találtam ide hozzád, de ezentúl sokat fogok nálad vendégeskedni, mert tetszik itt.
Az első ami megragadott, a remek fotóid, utána az, amiket ábrázolnak, garantáltan lesz, amit én is el fogok készíteni:)
Légy üdvözölve virtuális konyhámban!
Megjegyzés küldése