Az utóbbi időben nem kívánom a tejtermékeket, így a megszokott tejfölös/joghurtos főzelék helyett valami mást kellett kitalálni a friss zöldbabból. A majonézes zöldbabsaláta jutott először eszembe, de aztán rájöttem, hogy az is tömény lenne most.
Így lett belőle egy botrányosan egyszerű, de szerintem nagyon finom egytálétel:
A megmosott babcsövek végeit levágtam, majd 2-3 centis darabokra aprítottam őket. Serpenyőben kevés olívaolajat forrósítottam, majd rádobtam az előkészített babot, és időnként megkeverve addig pirítottam, amíg puhulni kezdett, de azért még jó roppanós volt (ízlés dolga a pontos állag - én az utóbbi időben kimondottan szeretem, ha rendesen rágni kell). Közben megtéptem pár fűszernövényemet, és rámorzsoltam a leveleket a tűzről levett babra, összekevertem, és már tálaltam is.
Más zöldségből, mondjuk zsenge karalábéból, répából, stb. is el bírok képzelni hasonlót.
5 megjegyzés:
Nálunk is sok a zöldbab...úgy tűnik ezt termesztem a legsikeresebben, mert ebből jut a fagyasztóba is, másból idén nem túl sok minden.
Jó étvágyat!
Reni
Nálam ez még piaci zöldbabból volt (az írással pár nap lemaradásban vagyok), de a napokban már a komposztálóra futtatott juliskababot is meg lehet majd szedni :) Különben errefelé is sok zöldbab van most, de az ígéretes saját termés miatt tegnap már nem vettem...
Egyébként mi is Csongrádban lakunk :)
olvasni szoktalak, de ritkán kommentelek.
Nekem is van futóbab, idén állványra futott, eddig kerítésre, csak onnan nehéz volt ősszel lebogozni a szárakat.
Reni
Az ilyesmi serpenyősökbe nálam általában még becsúszik egy fél marék ilyen-olyan mag (szotyi, szezám- és/vagy tökmag).
Miután a tányérra (nálam inkább nagy müzlistálka) tettem, magamnak legtöbbször 1-2 evőkanál joghurtot, kefírt is teszek hozzá.
Télen fagyasztós zöldségekkel is csinálom, nálunk alap étel:))
Mithrile, köszönöm az ötleteket, alkalomadtán ki fogom próbálni. Avagy a tejmentes korszakomnak is vége lesz egyszer :)
Megjegyzés küldése