2010. augusztus 20., péntek

Zakuszka 2010 (vegán)

Pár hónapja megismertettem keresztanyámmal a zakuszkát, és annyira megtetszett neki, hogy most, a szezon eljöttével együtt főztünk - neki egy adagot hagymával, nekem meg egyet hagyma nélkül. Az alap most is Kaldeneker György receptje volt, picit a rendelkezésre álló zöldségekhez szabva.


Került bele:
  • 0,5 liter étolaj
  • (5 nagy fej vöröshagyma, összevágva, mint a pörköltbe - ez az enyémből kimaradt)
  • 1,5 liter darált paprika (kb. 2 kg friss, vastag húsú paprikából)
  • 1 közepes cukkini, meghámozva, kibelezve, kis kockákra vágva
  • a cukkininél valamivel kevesebb főzőtök ugyanúgy előkészítve (kevés volt a cukkini, de a tök remekül pótolta)
  • 4 babérlevél
  • 2 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 liter paradicsom, lehéjazva, apróra vagdosva, a kiengedett vékony leve nélkül (kb. 1,5 kg friss paradicsomból)
  • 7 dl natúr padlizsánkrém (kb. 1,5-2 kg egészben megsütött padlizsán kikapart húsa)
  • 3 teáskanál só (a hagymásba 4, mert ő sósabban szereti a dolgokat)
Ebből lett valamivel több, mint 5 liter kész zakuszka.

Én ezt a legritkább esetben fogyasztom kenyérkenceként, inkább egyéb ételekbe építem be télen, mint például:

Idő: kb. 4 óra alatt van meg egy adag mindenestül; amíg fő, közben folyamatosan lehet előkészíteni mindig a következő alapanyagot, illetve a végén az üvegeket
Pénz: 1600 Forint az egész adag
Hazai alapanyagokból, a fűszerek kivételével.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails