2010. augusztus 9., hétfő

Lecsós tök (vegán)

Egy méretes, de amúgy zsenge tök felhasználására kerestem alternatívákat a főzeléken túl (egy részéből az lett), amikor beugrott a tökös lecsó. Szerencsére már itt az illatos és annak megfelelően jó ízű paprikák, paradicsomok szezonja, így adottak is voltak a hozzávalók. Tökből túlságosan is sok, így fordult az arány, s annak megfelelően a név is. Simán elbírt egyébként ennyi tököt is, ízletes egytálétel lett belőle.


4-5 (különböző érési fokú, tehát a citromsárgától a sötétpirosig különböző színű) paprikát feldaraboltam: a hegyét egy darabig karikázni szoktam, aztán amikor már szélesedik, akkor hosszában kettévágom, kiszedem a csutkáját, és onnantól félkarikákat vágok inkább. Vastag aljú, mély serpenyőben kevés olajat melegítettem, majd rádobtam a paprikadarabokat, és időnként megkeverve sütögettem. Közben kibeleztem és meghámoztam egy darabka főzőtököt (kb. fél kiló megvolt tisztán), majd felkockáztam, és a paprikához adtam. Enyhén ztam, és együtt sütögettem őket tovább. Víz nem kell alá, épp elég a saját levük. Közben előkészítettem 4-5 paradicsomot is: ami már annyira érett volt, hogy forró vízbe mártás nélkül is engedte lehúzni a héját, azt így meghámoztam, a többin viszont rajta hagytam; majd felcikkeztem őket. Amikor a tök már majdnem puha volt, szórtam a serpenyő tartalmára egy kis őrölt pirospaprikát, kevertem rajta párat, majd rögtön adtam hozzá a paradicsomot. Ezzel már épp csak összemelegítettem, hogy ne dobja ki az összes levét, meg így a rajta maradt héj sem érkezik összesodródni. Ez 2 adag lett volna, amit nekem most sikerült egyedül eltüntetnem egyszerre - finom volt, na! Még utána, jóllakva is élveztem az illatát a konyhában :)

Idő: 15-20 perc
Pénz: kb. 150 Forint
Hazai alapanyagokból.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails