Mivel nem találtam igazán kedvemre való szilvás pite receptet a neten, csak a szerkezetre vonatkozó ötleteket vettem belőlük, és így valósítottam meg reformosan, tojásmentesen:
Pudingos szilvás süti
(lakto-vegetáriánus recept)
(lakto-vegetáriánus recept)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg háromgabonás süteménypor vaníliával
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg vaj
- 1 evőkanál méz
- 1-2 evőkanál hideg víz
- 5 dl tej
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 2-3 evőkanál méz
- 12 nagy szem szilva (illetve amennyivel sűrűn ki lehet rakni a tetejét)
- 1 kis marék dió
- 1-2 evőkanál méz
Elkészítése:
- A tésztához egy tálba öntjük a süteményport, elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáreszeljük a hideg vajat, majd a mézzel és szükség szerint egy kis vízzel gyorsan összedolgozzuk (fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg a kéz melegétől).
- Kézzel beleegyengetjük egy közepes méretű tepsibe úgy, hogy jó magas pereme legyen a szélén.
- Betesszük a sütőbe, azt bekapcsoljuk 180 fokra, és amíg ez előzetesen sül, elkészítjük a pudingot.
- Ehhez a keményítőt simára keverjük pár kanál tejjel, majd hozzáadjuk a többihez, és kis lángon, állandó kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük, a vége felé pedig hozzáadjuk az ízesítőket is.
- Kiemeljük a sütőből a tepsit a tésztával, és rásimítjuk a pudingot. Kirakjuk a tetejét fél szilvákkal, magházukkal felfelé, belenyomva őket a pudingba. Végül megszórjuk a tört dióval, majd megcsorgatjuk egy kis mézzel.
- Visszatesszük a sütőbe, és még kb. 15 percig sütjük 180 fokon. Akkor van kész, amikor a tészta láthatóan barnul és elvált a tepsitől - eddigre a szilva is megpuhul és a dió is megpirul a tetején.
- Kis kockákra vágva tálaljuk. Langyosan és kihűlve egyaránt finom.
Idő: kb. 1 óra elteltével lehet enni, és kb. fél óra munka van vele
Pénz: kb. 500 Forint
Hazai alapanyagokból, a vanília kivételével.
2 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki.
Igazán csodásan néz ki és az íze...:)
Megjegyzés küldése