Most saját kútfőből dolgoztam, téve a tésztába, amit jónak láttam, no és rögtön fel is jegyezve, hogy ha netán ehető lesz a végeredmény, akkor pontosan meglegyen az összetétele. Pogácsa helyett rudakra formáztam, így csak egyszer kellett kinyújtani, meg ugye ha nem az igazi, akkor láthatóan az alakjával van a baj :)
Önálló elcseszés helyett egy igazán finom sós rágcsa született, megörökítésre érdemes:
Szezámsós magvas rúd
(lakto-vegetáriánus recept)
(lakto-vegetáriánus recept)
Hozzávalók: (1 nagy gáztepsihez)
- 1 dl langyos víz
- 1 mokkáskanál barnacukor
- 1 dkg friss élesztő
- 1,5 dl (kb. 5 dkg) burgonyapehely
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 evőkanál szezámsó
- 1-2 mokkáskanál tengeri só (ízlés szerint)
- 3 evőkanál magkeverék
- 5 dkg puha vaj
- 1 pohár (175 g) natúr joghurt
Elkészítése:
- A langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt.
- Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a többi szilárd hozzávalót. Végül a felfuttatott élesztővel, a vajjal és a natúr joghurttal egy lágy, de tiszta kézhez nem ragadó tésztává gyúrjuk (szükség esetén pici víz, illetve liszt hozzáadásával igazíthatunk az állagán).
- Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük (kb. 3/4 óra).
- A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk. Éles késsel becsíkozzuk a tetejét, majd kb. 1,5 centi széles és 5-6 centi hosszúságú rudakra vágjuk úgy, hogy ferdén legyen rajtuk a minta. Szilikon sütőlappal bélelt tepsire sorakoztatjuk, némi helyet hagyva közöttük.
- 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük, előmelegítés nélkül. Akkor jó, mikor láthatóan pirul a teteje is.
- Frissen a legfinomabb, de a letakarva tárolt maradék másnap sem száraz, kemény.
Idő: kb. két óra elteltével lehet enni, de ebből csak fél óra munka
Pénz: kb. 300 Forint a fenti mennyiség
Alapvetően hazaiból, a fűszerek kivételével.
1 megjegyzés:
Nagyon finom lehet
Megjegyzés küldése