Nemrégiben egy joghurtos változatot készítettem, most itt egy nagyon hasonló, csak vegán variáció, kicsit más fűszerezéssel (legfőképpen paprika nélkül). Az egésznek az alapja a
kukorica főzővíz felhasználása léként (ennek hiányában persze vízzel is fel lehet önteni, de egyáltalán nem rontotta el a kukoricás aroma), valamint a (stílszerűen) kukoricalisztes sűrítés. A bele kerülő zöldségek köre tetszőlegesen változtatható a készlet függvényében.
Egy-egy jó maréknyi előkészített zöldséget vettem az alábbiakból:
- sárgarépa, kis hasábokra vágva
- petrezselyemgyökér, kis hasábokra vágva
- krumpli, kis kockákra vágva
- zöldbab, kb. 2 centis darabokra vágva
- fejtett bab
- tök, kis kockákra vágva
Vastag aljú fazékban
kevés olívaolajat melegítettem, rádobtam a répát, gyökeret, krumplit, és gyakori kevergetés mellett enyhén átpirítottam. Hozzáadtam a babokat is, azokkal is kevertem még rajta párat, majd felöntöttem egy korábbi
kukoricafőzésből visszamaradt lével, hogy jól ellepje. Miután felforrt, kis lángon, lefedve főztem a zöldségek megpuhulásáig.
Sóval és
frissen darált borssal ízesítettem. Amikor már majdnem jó volt minden, hozzáadtam a tököt is.
1 evőkanál kukoricalisztet egy bögrében simára kevertem a levesből kivett pár kanál lével, majd beleöntöttem az egészet (így biztos nem lesz csomós, de a kukoricaliszt amúgy sem hajlamos erre). Addig főztem, amíg a tök is megpuhult. A végén pedig a
petrezselyem összetépett zöldjét is hozzáadtam. (Illett volna bele nagyon egy kis kukorica is, de az annyira finom volt, hogy elfogyott azon frissiben, a csőről lerágva. Mivel már meg van főzve, csak a legvégén adnám hozzá a csőről éles késsel levágott szemeket.) Ebből a mennyiségből 3 bőséges, tartalmas adag telt ki.
Idő: kb. 1 óra elteltével lehet enni, ennek legfeljebb a fele munka (babfejtéssel, mindennel együtt)
Pénz: így szezonban a filléres kategória, legfeljebb 50 Ft / adag
Hazai alapanyagokból, a fűszerek kivételével.
1 megjegyzés:
Nagyon szeretem az ilyen leveseket
Megjegyzés küldése