2009. november 8., vasárnap

Almás-mákos márványkuglóf (vegán)

Miután beláttam, hogy reménytelen dolog a minden szempontból kedvemre való vegán kuglófrecept felkutatása a neten, ezt alkottam a saját fejem után:

6 közepes méretű, édes almát felnégyeltem, majd a magház eltávolítása után kireszeltem a héjából a sajtreszelőn. Graham lisztet kezdtem keverni hozzá, majd bő 1 dl olajat, 1 teáskanál szódabikarbónát, némi őrölt fahéjat, és további lisztet, hogy meglegyen a jól keverhető, de nem túl folyós állag (30-35 dekányi Graham liszt kellett hozzá összesen, a pontos mennyiség nyilván az almáktól függ). A végén beleforgattam 2 marék mazsolát is. Felénél valamivel többet belekanalaztam a kuglófformába, a többibe pedig kb. 10 dkg darált mákot kevertem, meg egy kis rumot, hogy megmaradjon a jól keverhető állag (víz is megteszi, ha valakit zavar az alkohol - ami egyébként a kész süteményben már úgyse lesz jelen). Ezt is a formába kanalaztam, majd a kanállal bele-belekevertem, hogy márványos legyen. Végül eligazítottam a tetejét, és betettem sülni. 180 fokon 45-50 perc kellett neki, előmelegítés nélkül.

Megjegyzések:
Nekem elég volt bele az édes alma meg a mazsola, egyébként lehet pluszban édesíteni, ízlés szerint.
Az almának köszönhetően egyáltalán nem száraz, mint az visszatérő panasz szokott lenni az efféle recepteknél.


A szilikon kuglófforma továbbra sem nyerő nálam. Évente kap egy-egy esélyt, hátha... Azt már megszoktam, hogy nyeklik-nyaklik a tésztabetöltéskor (pedig már rutinosan tettem alá egy tepsit, és egyenletesen elosztva kanalaztam bele a tésztát), de hogy sülni se sül benne szépen, az már sok. Mindenhol normálisan kész volt már a kuglóf (látvány és tűpróba alapján), állt is egy ideig a formában, kiborításkor mégis kiderült, hogy a kéménynél még lágy. (Méghogy a lyuk azért van a közepén, hogy jól átsüljön a tészta!) Persze mivel ízlett, eszembe se volt kidobni, inkább 3 darabba vágva és a sületlen részt felfordítva visszatettem még egy kis felső sütésre. Legközelebb meg marad a jól bevált püspökkenyérforma, kikenve, kilisztezve. Vagy muffinforma. Igaz, úgy végképp nem lehet kuglófnak nevezni, de legalább néz majd ki valahogy - mondjuk karácsonykor.

S hogy valami pozitív dologgal fejezzem be: másik szilikon sütőeszközöm, a sütőlap viszont nagyon bevált, kekszek alá rendszeresen használom, mióta megvan.

7 megjegyzés:

Daisy írta...

Nagyon gusztusos a kinézete minden baki ellenére. A sok graham liszttől nem olyan kesernyés, mint a telj.kiőrl. búzaliszttől? Én mindég ilyet érzek a süteményeknél, ezért nem is szeretem használni a búzalisztet.A tojás nem hiányzik belőle, hogy sütéskor biztosan összeálljon? Lehet, hogy nem a szilikon forma a hibás, bár tojás nélkül én még nem sütöttem kevert tésztát, de ki fogom próbálni.

Dulmina írta...

Íz-ügyben én nem vagyok hiteles, mert még sose éreztem kesernyésnek a barna lisztes dolgokat (pedig jópár éve csak ilyen liszteket használok). Olvastam, hallottam már többektől ilyet, és arra tudok gondolni, hogy vagy az ízlésünk nagyon különböző (nekem is hosszú volt az út az átlag közízlés környékéről idáig), vagy az adott liszttől is függ az íz (nálam a teljes kiőrlésű búzaliszt Cerbona szalagos, a Graham liszt meg a Tesco sajátmárkása szokott lenni). De szokták javasolni a fehér és a barna liszt keverését is, aztán ki-ki megtalálhatja az ízlésének megfelelő arányt.

Én már jó ideje egyáltalán nem használok tojást semmihez, és számtalan kevert tészta működik nélküle (mint egyéb bejegyzéseim bizonyítják). Egy darabig még szorgalmasan rakosgattam az őrölt lenmagot helyettesítőnek, de aztán rábukkantam olyan receptekre is, amikben szó sem volt ilyesmiről. Hittem is, meg nem is, hogy működik - aztán a próba meggyőzött.

Nem ez volt az első csalódásom a formában, és máskor is ugyanezek a problémák merültek fel vele - hol durvábban, hol kevésbé. Lehet persze, hogy én csinálok valamit rosszul...

De végülis miután rendesen átsütöttem mindenhol, igazán finom sütemény lett a jutalmam :)

Daisy írta...

Használok telj.kiőrl. lisztet már jó néhány éve,de mindég kevertem min. fele-fele arányban. Ezt a kesernyés ízt is csak a búzalisztnél érzem, talán a korpa miatt, mert ha sok búzakorpát használok, akkor is ezt érzem. Panírozásnál sem szeretem, arra zabkorpát használok, és ez is jó ízű.Az is lehet, hogy a liszt frisseségénél van eltérés. A tojás nélküli süteményeidet át fogom nézni. Nem vagyok tojás ellenes, de néha csak azért nem tudtam sütni valamit, mert nem volt itthon elég tojás.

Dulmina írta...

Külön a búzakorpa nekem se ízlik (emiatt nem is erőltetem), de ami a lisztekben alapból van, azzal nincs bajom.

A sütikhez jó válogatást, vannak szép számmal. Nagyon régről tojásos is akad, de azokhoz is legfeljebb 2-3 ha kell, mert az igazán tojásosakat sose szerettem.

Ungvári Szilvia írta...

Megihletett a süteményed, így tegnap este én is sütöttem gluténmentes változatban.

Ma reggel ezt ették a gyerekek, és negyon izlett nekik.

Én egyszerű gyümölcskenyér formába raktam.
Gluténmentes liszt ebben az esetben teljeskiőrlésű hajdina liszt, és rizsliszt keveréke volt

Kérdésem: Számít a sütő hőmérséklete? Én most tanulok sütni :-)

Köszönöm

Szilvi

Dulmina írta...

Örülök, hogy ízlett!

Sütőhőfok annyiban számít, hogy ha nagyon magas, akkor kívül átsül, a belseje meg nyers marad. Ha meg nagyon alacsony, akkor hosszúra nyúlik a sütési idő, és ilyeneknél ezt az állag bánhatja. Mindenféle tésztához (meg egyéb sülthöz) megvan nagyjából az optimális hőfok. Nehezíti a dolgot, hogy minden sütő más és más, ezért egyénileg kell kitapasztalni, hogy melyikben mennyi is az annyi. Így inkább miheztartás végett írom oda, hogy nekem milyen paraméterekkel volt jó, no meg persze azon önző okból, hogy ha ismétlés lesz nálam, akkor ebben már bízhatok :)

Szamóca írta...

Nagyon finom lehetett ez a süti! Idáig érzem az illatát! :-)

Nekem is van egyébként olyan sütőformám, amiben nem sül a tészta. Ugyanaz a tészta a tepsiben gyönyörű piskóta lesz, a tortaformámban pedig (ugyanolyan vastagságban elterítve) összeesett, "szalonnás", tömény vacak. Nem tudom, miért lehet, de legalább akkor már tudom, hogy szilikonformával sem érdemes próbálkozni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails