2009. március 15., vasárnap

Piros-fehér-zöld keksz

Egy régebbi receptem variációja a nemzeti színek jegyében:

Egy tálban jól elkevertem az alábbiakat:
  • 15 dkg apróra reszelt sajt (én egy tekercs füstölt parenyicát használtam úgy, hogy a héját leszedtem, és csak a belsejét reszeltem le)
  • 20 dkg zabliszt (reform lisztjeim közül a legfehérebb, amiből magában is lehet tésztát készíteni)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
Hozzáadtam még ezeket is, és lágy, de nem ragadós tésztává gyúrtam:
  • 1 dl étolaj (úgy szemre)
  • kb. 1 dl víz
A tésztát három részre osztottam, és egy-egy részhez hozzágyúrtam az alábbi természetes színező-ízesítő anyagokat:
  • a piroshoz: 1 kiskanál pirospaprika
  • a fehérhez: 1 evőkanál szezámmag
  • a zöldhöz: 1 evőkanál szárított petrezselyemzöld, apróra morzsolva
Külön-külön hurkává sodortam mindegyiket, majd kicsit ellapítottam és egymásra raktam őket. Innen lehetett volna szeleteléssel vagy nyújtással-szabdalással is kekszeket gyártani, én azonban inkább elővettem kedvenc keksznyomómat, és azzal formáztam a kikent tepsire.

180 fokon 15 perc alatt sült meg. A tányéros képen az összesnek kb. a harmada látható. Laza, ropogós kekszek lettek, melyekben határozottan érezni a sajtot és a színezéshez használt ízesítőket is.

Megjegyzés: Így nagyon könnyű volt formázni, és a kész kekszek egyáltalán nem törnek a "toldásoknál". Csak zablisztből elég omlós a nyers tészta, keksznyomó nélküli formázáshoz javaslom egy részét (legalább a felét) teljes kiőrlésű búzalisztre cserélni.

Ráadás felfedezés: Magyar hozzávalókból sikerült mindezt elkövetnem.

Ha Kisvirág nem hirdette volna meg ezt a játékot, akkor valószínűleg csak egyszerű sajtos-szezámmagos kekszet sütöttem volna... De így sokkal érdekesebb volt! :)

2 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Mennyire ötletes! Ez a keksznyomó pedig tényleg hasznos darab...

Ottis írta...

Nagyon ügyes vagy!Tetszik!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails