Köretnek is szeretem a nokedlit, levesben vagy paprikás krumpliban is, de gyakran készítem önálló ételként. Hamar megvan és nagyon kiadós!
Először felteszem forrni a főzővizet. Amíg melegszik, 2 tojást pici sóval felverek, majd hozzákeverek 6-7 evőkanál lisztet (én ehhez is teljes kiőrlésűt használok), hogy sűrű, de azért ne túl kemény tésztát kapjak. A főzővizet is sózom, s ha már lobogva forr, belemártok egy evőkanalat, majd elkezdem vele beleszaggatni a tésztát (a nokedliszaggató mint olyan nálam felejtő – ha jó a tészta és elég forró a víz, akkor így is könnyedén megvan). Ha már mind feljött a víz tetejére, akkor még egy picit tovább főzöm, majd leszűröm (hideg vízzel leöblíteni viszont nem kell!). A fazék után egy nagy serpenyőt teszek a tűzhelyre, kevés olajat melegítek benne, majd beleöntöm a leszűrt nokedlit. Ha már jó forró, akkor ráöntök egy felvert tojást, és időnként megkeverve addig sütöm, amíg a tojásdarabok megszilárdulnak. Házi csalamádéval tálalom. Ez a mennyiség 1 bőséges vagy 2 mérsékelt adag.
----------
Kapcsolódó bejegyzések:
2. rész: Tésztagyúrás, darabolás
3. rész: Kifőtt tészták hagyományosan és egy kis csavarral
(Noodles with apples and walnuts)
2. recept: Öregtarhonya reformosan
3. recept: Tojásos nokedli csalamádéval
(Dumplings with eggs and mixed pickles)
6. rész: A mű angol nyelvű összefoglalója
(Hungarian home-made száraztészta)
4 megjegyzés:
És ha mondjuk egy kis joghurtot elkeversz egy kis kurkumával, még tojás sem kell bele. :)
Gouranga!
Tojáshiányos időkben ki fogom próbálni! Egyelőre a tojásról (még) nem vagyok teljesen leszokva, de csak a házit vagyok hajlandó megenni.
Dulmina, csak most vettem észre, hogy a tojáson kívül Te sem tettél a nokedlibe egyéb folyadékot!:-) Jól olvastam? Én most próbáltam így ki, és sokkal jobb lett. Persze a sok tojás...
A gyúrttésztát is pont így készítem, de tarhonyát még sosem, szóval most azt is kipróbálom. Gondolom, nagyfokú reszelőn reszeled.
Bizony, "a nokedlit nem vizezzük, mert akkor szétfő" - mondta mindig Dédi Mama, szóval nálam ez alap :) Furcsállom is az olyan recepteket, ahol nem így van. A kíváncsiság persze rávitt egy-két kósza kísérletre, de aztán mindig visszatértem a jó tojásos változathoz. Meg alighanem kicsit lágyabbra hagyom a tésztát annál, mint amit nokedliszaggatóval kényelmesen lehetne szaggatni.
Igen, a tarhonyát jó éles reszelő legnagyobb lyukán reszelem, aztán belemarkolva a két tenyerem közt kicsit meggömbölygetem, végül kirostálom a törmeléket.
Örülök, hogy van még rajtam kívül, aki házilag, jó tojásosan készíti az ilyesmiket! :)
Megjegyzés küldése