2008. április 1., kedd

Egy érdekes kísérlet


Csatlakoztatjuk a Bunsen égőt, majd egy vasháromláb alá helyezzük. Erre jön egy azbesztes drótháló, majd egy nagy méretű főzőpohár.
A főzőpohárba 500 ml Lac vaccinumot öntünk, majd begyújtjuk a gázégőt, és közepes lángon felforraljuk. Arra azért vigyázzunk, hogy ne kapjon oda, és ne is fusson el :)
Közben előkészítünk 50 ml Triticum darát és ízlés szerinti mennyiségű szacharózt, majd apránként a főzőpohár tartalmához öntjük, egy üvegbottal állandóan kevergetve, hogy ne legyen csomós. További kevegetés mellett sűrűsödésig főzzük, majd kristályosító csészékbe öntjük. Vigyázzunk, ne legyen töréskár!
Tetejére a Cinnamomum cassia kérgének vagy a Theobrome cacao termésének őrleményéből szórunk, esetleg további szacharózzal keverve.
Azon melegében jóízűen elkanalazzuk.


Fontos! Tiszta eszközök és emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagok használata esetén nem kell félnünk a "laborban nem kóstolunk meg semmit" szabály megszegésétől. Fogyókúrázók és egészséges életmódra törekvők a belefőzött szacharóz kristályokat nátrium-ciklamát és nátrium szacharinát vizes oldatának cseppjeivel is helyettesíthetik.

Áprilisi tréfa is lehetne, de nem az, ki lehet próbálni!
Egy időben én is ilyen módszerekkel főztem, persze nem ehető dolgokat. Aztán visszavonultam a konyhába, melynek határozott előnye, hogy ha nagyon nem szúrom el, akkor meg lehet enni az alkotásaimat :)

Most megyek, készítek is egy finom tejbegrízt! :)

3 megjegyzés:

starfi írta...

tejbegrízt?:D

szerintem szívbajt kapnának a laborban, ha bemennék főzni egy kicsit (két kísérlet közt), de jó áprilisi tréfa lenne:)

nemesnagyanna írta...

ez aranyos :))

Dulmina írta...

Vegyészhallgató koromban a felsőbb évesek legendáiban éltek a "papi-partik", amikor is a fent ismertetett módon készült a kaja... Ha nem is volt igaz, hitelesen előadták :) Olyanra pedig én magam emlékszem, hogy utolsó labort ünnepelve főzőpohárból ittuk a pezsgőt, miután a laborvezető mindenkinek töltött! A laborban kotyvasztott abszintot viszont nem volt merszem megkóstolni...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails