Izgalmas kihívás volt minden nap más és más gabonából készíteni valamit. Természetesen kicsit előre gondolkodtam a receptkereséssel, és a végül elkészített ételek mellett még több hétre való olyan receptet gyűjtöttem össze, amiben látok fantáziát. Szóval lesznek még gabonás receptek a közeli-távoli jövőben, ha nem is ilyen kampányszerű akcióként...
Jó volt rendszert vinni a válogatásba, és olyan napokon, olyan gabonákból is kezdeni valamit, ami amúgy ritkábban szokott előkerülni. A régebbi receptjeim áttekintésekor igen szembetűnő volt, hogy a búza és a zab sokkal gyakrabban előfordult eddig nálam, mint a többi (bár a búza főleg valamilyen liszt formájában csak). Pedig mondjuk a köles vagy a kukorica sem kevésbé jól variálható, mint a talált receptek mutatják. De ami késik, nem múlik, próbálom majd "felzárkóztatni" őket.
Azt azért már az akció kezdetekor örömmel konstatáltam, hogy egyik gabona sem új alapanyag lesz a konyhámban - nemcsak hogy fellelhető volt itthon mindegyik valamilyen formában, hanem legalább a kipróbálás szintjén már használtam is őket.
Most is sikerült finom, és változatos típusú ételeket készíteni belőlük, végül több új recept lett, mint amennyit az elején célként kitűztem. A legnagyobb kihívás a "rozslisztből, de ne kenyeret" probléma feloldása volt (ma pedig vettem rozspelyhet a rozsos lehetőségek bővítéséhez :), a legjobban pedig a kukoricamálé ízlett, bár mindegyik receptet szívesen elkészíteném máskor is, ha úgy jön ki a lépés.
Mindent összevetve: örülök, hogy belevágtam, hasznos és tanulságos volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése