2008. április 5., szombat

Kerti szezon indul!

Ez lesz az első teljes idényem a saját kertemben, úgyhogy sok mindent ki fogok próbálni. A piac tele van érdekesebbnél érdekesebb növényekkel, van miből válogatni. Úgy vagyok vele, hogy ezek garantáltan bírják az itteni viszonyokat (homokos talaj, sok napsütés), hiszen környékbeli kertekből valók. Az utca felőli részen a látványra utazom: oda főleg virágok kerülnek; hátul meg a hasznosságra, mert nincs is annál jobb, mint saját termésből falatozni. Persze nem olyasmiket ültetek, amiket olcsón meg is lehet venni a piacon, hanem inkább különlegességeket.

A tavaly ősszel ültetett hagymások már jó ideje díszlenek. Most már tulipán is van.

Továbbra is ez a kis nárcisz az ügyeletes különlegesség:

Már a fák és bokrok is rügyeznek. Úgy néz ki, hogy mindegyik túlélte a telet. A kertben van kétféle sárgabarack, meggy, cseresznye, többféle szilva, kétféle mogyoró, egy öreg birs, piros és fekete ribizli, bodza, szeder; a ház előtt meg orgona – a fehér virágozni is fog! A birs kivételével mind őszi telepítés.

A sárgaszilva meg a barack már el is virágzott...

A meggy viszont még ezután fog:

A nemrég telepített málnák egyelőre jól érzik magukat. A néni, akitől vettem, azt mondja, hogy termésre is van kilátás. Úgy legyen! :)

Végre a helyükre kerültek az epertövek, amik (technikai okokból – gallyhegyekkel volt teli a leendő helyük) virágládában teleltek. Nagyon rossz azért nem lehetett nekik, mert dús gyökérzetet növesztettek.
A tüzelni való fa meg egyelőre bekerült a nagy fenyő alá.

Meg van itt egy kis fenyő is:

Ismerős? :)

A hétvégi piacoláskor szereztem kána-gumót, kardvirághagymákat, bazsarózsa meg margaréta töveket, egy virágzó kék nefelejcset meg egy kis ibolyát is. Elraktam őket, aztán majd meglátjuk, mi lesz belőlük. Az ősszel ültetett gyöngyvirág is kezdi kidugni az orrát.

A régebben ültetett paprikavirág szépen nő, már látszanak a bimbói. Kíváncsi vagyok, tényleg olyan szép lesz-e, mint mondják.

Megindultak a rozmaringok is, fűszerkertem első növényei (piaci beszerzés – hogy mik vannak!).

Lesz majd több fűszernövény is, csak ezek még mag formájában várják, hogy helyet találjak nekik. Az öntözést igénylő mentát és majorannát a kút mellé vetettem, a kakukkfüvet a terasz mellé, a többin meg egyelőre még gondolkodom. Próbálom összehangolni az igényeket és a rendelkezésre álló helyet.

Apropó, magok. A minap elvetettem a salátát, retket, pasztinákot. Lesz még petrezselyem és zeller is.

Szintén a piacról szereztem négyféle babot, három futót meg egy bokrost. Utóbbi szép fényes, fekete szemű – „ződjibe való”, amúgy kiveszőben lévő fajta. A futók a komposztálóra meg a kerítésre mennek majd. Az egyiknek a néni szerint szép piros virágai lesznek, úgyhogy az megy az utca felőli szakaszra. A bokrosnak még nem tudom, hol lesz hely.

No és a komposzt! Nagy munka volt kiszedni az aljáról meg a közepéből az érett részeket, de megérte. Kaptak belőle a kertbe ültetett növények, meg a palánták is. A gallyak meg visszamentek még egy évre, a felgereblyézett avar társaságában.

Nem sündisznó, hanem májusi szegfű. Remélem, virágzik majd, és akkor élvezhetem az illatát!

A kutyamentes övezetet élvező macskusz házikusz. Igazán barátságos, és kedvesen dorombol :)

Naponta van mit csinálni a kertben, de egyelőre élvezem...

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Dulmina, aranyos a kerted!
A fűszernövénymagokat hol vetted?
Üdv

Dulmina írta...

Anyukám vásárolt be nekem Szarvason a gazdaboltban. Külön tetszik, hogy a zacskók hátulján van egy-egy rövid leírás, hogy mekkorára nő, mit szeret, mire jó, stb. Aztán majd meglátjuk, mi lesz belőlük :)

Névtelen írta...

Köszi :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails