2008. március 26., szerda

VKF! XIV – 1. rész: Magyar ízek

Kellemes kihívást jelentő feladatot adott Maci a XIV. VKF! fordulóra: Magyar ízek.

De mi az, hogy magyaros?

  • idősebb családtagok által készített, kedvelt hagyományos ételek:
    lebbencsleves, öregtarhonya, paprikáskrumpli, krumplis rántotta, csülökpörkölt, ...
  • hagyományos ünnepi/alkalmi ételek:
    bejgli, fonott kalács, kocsonya, töltött káposzta, disznótoros, ...
  • amit külhonba szakadt hazánkfiai hiányolni szoktak, hazalátogatáskor kérnek, illetve innen viszik magukkal:
    mák, túró, petrezselyemgyökér, parenyica sajt, csuszatészta vagy nagykocka, szaloncukor, ...
  • aminek az elnevezését idegen nyelvekbe is átvették (más kérdés, hogy pontosan mit is értenek alatta), illetve nincs rá „külföldi” szó, csak leíró jellegű megnevezés:
    gulyás, pörkölt, szaloncukor, kalács, lángos, ...
  • aminek valami magyar kötődésű tulajdonnév van a nevében:
    Dobos torta, szegedi halászlé, Jókai bableves, ...
  • amit valami megmagyarázhatatlan okból annak gondolunk:
    fűszerezésben a só-bors-paprika szentháromság, zsíros-fűszeres ...

No és ezekből mi az, amit reformosan és/vagy vegásan is lehet készíteni, de azért az alap jellege megmarad?

Az elkövetkező napokban kiderül, hogy mire jutottam a kérdést illetően...

(Folytatom...)

----------

Kapcsolódó bejegyzések:

1. rész: Magyar ízek

2. rész: Tésztagyúrás, darabolás

3. rész: Kifőtt tészták hagyományosan és egy kis csavarral

1. recept: Diós-almás metélt

(Noodles with apples and walnuts)

4. rész: Tésztaételek

2. recept: Öregtarhonya reformosan

(Tarhonya or lebbencs)

5. rész: Tészták – még!

3. recept: Tojásos nokedli csalamádéval

(Dumplings with eggs and mixed pickles)

6. rész: A mű angol nyelvű összefoglalója

(Hungarian home-made száraztészta)

7. rész: Záró gondolatok

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails