Sok a karalábé a Tanyán, csak a nagy szárazságban (ott sajnos nincs öntözési lehetőség) vastag "páncélt" növesztettek maguk köré. Ezt lehántva viszont ízletes, egyáltalán nem fás kis belsőhöz jutunk, s ha megtisztítunk vagy egy tucatot, már lehet is valami komolyabban karalábés ételben gondolkodni. Most épp levest készítettem belőle, ebben a hőségben állati eredetű hozzávalók nélkül. Mivel épp nem volt itthon hozzá kenyér, lencsével és rizzsel dúsítottam, hogy önmagában is laktató legyen.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- kb. 3/4 kg karalábé (tisztítva mérve)
- kb. 1/4 kg sárgarépa (tisztítva mérve)
- 2 marék (kb. 10 dkg) barna rizs
- 2 marék (kb. 10 dkg) barna lencse
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 teáskanál só
- kb. 1,5-2 liter víz
- 1 csokor petrezselyemzöld
Megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldségeket: a hagymát apróra, a karalábét és a répát pedig kb. 1/2 cm vastagságú, kisebb falatnyi szeletekre vágjuk. Vastag aljú fazékban fölmelegítjük az olajat, majd állandó kevergetés mellett üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Beleszórjuk a rizst, ezzel is pirítjuk pár keverésnyit, majd a répával is. Felöntjük a vízzel, hozzátesszük a karalábét meg a lencsét. Forrás után kis lángon, lefedve főzzük, amíg minden megpuhul. Közben ízesítjük a kurkumával és a sóval, a legvégén pedig beleszórjuk az összevágott petrezselyemzöldet is. (Legalább annyi leve legyen, hogy jól ellepje, szükség szerint pótoljuk közben, és persze igazítsuk hozzá a fűszerezést is.) Langyosan és kihűlve egyaránt finom.
3 megjegyzés:
érdekes ötlet!nagy fazéknyi lesz belőle?
Igen, 6-8 tányérnyi. Nálunk csak azért fogyott el hamar, mert rövid lével csináltam és szinte egytálételként ettük, nem menüsor részeként. Meg persze ízlett :)
ezt nem is csodálom, mert rendkívül tartalmas, és biztosan nagyon finom is.
Megjegyzés küldése