A tésztához egy tálban összekevertem a következőket:
- 2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 dl étolaj (szemre)
- 2 evőkanálnyi méz (de különben meg kinek-kinek ízlése szerint)
- bő 1 bögre víz (több méz mellé valószínűleg kevesebb is elég)
Rávalónak pudingot főztem, de nem kész pudingporból, hanem annál sokkal olcsóbb és adalékmentesebb megoldást követve:
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítőt egy kis lábasban simára kevertem kevés vízzel, majd felöntöttem a többivel, összesen 0,5 literrel. Állandó kevergetés mellett puding állagúra főztem. A tűzről levéve raktam hozzá egy kis vanília kivonatot, mézzel édesítettem (nekem 2 evőkanálnyi ehhez is elég volt), majd a kihűlt tésztára öntöttem, elsimítottam, és dermedni hagytam. (A tejes pudinghoz képest ez enyhén áttetsző, és a színezékek hiányában nem olyan sárga, mint a gyári pudingporból főzött. Az íze és az állaga viszont meggyőző.)
Végezetül friss gyümölcsdarabokkal, ezúttal kiwivel raktam ki a tetejét.
Ez a tészta nem olyan levegős, mint az ilyen tortákhoz szokásos piskóta, de nem is fujtós. Nekem 26 cm-es formám van, abban nem is túl vastag, a puding pedig épp kitölti a közepén a bemélyedő részt. Ennél most körülbelül egyforma vastagságú réteg lett az alsó tészta és a puding. Mivel gyümölcskocsonyát nem szoktam rakni a tetejére (a készítéséért se rajongok, meg a zselatin se az a vegáknak való összetevő), olyan gyümölcsöt szoktam választani, ami felvágva nem barnul meg álltában. Ha keményebb a gyümölcs, akkor pedig arra is ügyelek, hogy úgy rakjam szét a tortán, hogy a torta szeletelésekor majd ne kelljen elvágni. A lágyabb gyümölcsökkel nincs ilyen probléma, azokkal együtt szépen lehet szeletelni a tortát.
7 megjegyzés:
Párom nagyon szereti a kivit, és ez a torta minden szempontból finomnak és egészségesnek is tűnik. A közeljövőben megsütöm majd neki.
Külön meg kell jegyeznem, hogy a fotó is kitűnő, gyönyörűek a színek, az egyszerű és éppen ettől szép beállítás.
Remélem, neki is ízleni fog! Én már felét eltüntettem, pedig délelőtt sütöttem :)
Köszönöm a dicséretet a fotóért, próbálkozom azon a téren is.
én már próbáltam így pudingot csinálni, de az istenért nem sűrűsödött be. mi a titka?
Jó púpos legyen az evőkanál a keményítővel. A pudingpor is 4 deka mindenestül, és kukoricakeményítő a lényegi része.
köszönöm. és úgy mennyi idő alatt kell besűrűsödnie? mert az is lehet hogy türelmetlen voltam..bár ha jól emlékszem vagy 10 percet vártam...
Már a főzés vége felé érezhetően sűrűsödik, és főzöm addig, amíg láthatóan jönnek benne a nagy buborékok. Utána meg kiöntve elég hamar bebőrösödik a teteje (bár így vízzel készítve sokkal vékonyabban, mint a tejesnek), de mire kihűl, meg is köt. Ha nem találod elég keménynek, akkor legközelebb rakjál egy picit több keményítőt.
Üdítő látvány!
Megjegyzés küldése