2008. december 13., szombat

Kakaós-körtés muffin

Egy jó régen kinézett recept megvalósítása, némi átalakítással:

Egy nagy marék aszalt körtét kis darabokra vágtam, és beáztattam 1 bögre (2,5 dl) vízbe.

Kikentem egy 12-es muffinforma mélyedéseit.

Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra.

Egy nagy tálba beleraktam a következőket, és a méréshez használt evőkanállal összekevertem:
  • 1,5 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna (szemre az evőkanállal)
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 3 evőkanál holland kakaópor (természetesen cukormentes)
A kanállal kiszedtem a körtét az áztatóvízből, és hozzákevertem a porokhoz, biztosítva, hogy ne legyenek összeragadt csomók.

Hozzáadtam még ezeket is, és összekevertem:
  • 5 evőkanál étolaj (napraforgó)
  • 1 teáskanálnyi vanília kivonat (csak úgy szemre)
  • a körte áztatóvize, 2-3 részletben
  • 1 evőkanálnyi ecet (10 %-os sima ecet; nem érződik a kész sütiben, ahhoz kell, hogy a szódabikarbónától feljöjjön a tészta)
A keverőkanalat átminősítettem adagolóvá (így igen kevés mosatlannal megúsztam az ügyet), és szétosztottam a tésztát a forma mélyedéseibe.

Betettem a sütőbe (nem melegedett még fel teljesen). Kicsit több, mint 15 perc alatt átsült, tűpróbával ellenőriztem.

Könnyedén ki lehetett szedni a formából, és nagyon ízlett. Az édesítést szándékosan hanyagoltam, nekem elég volt az aszalt körte erre a célra. Még másnap is finom puha (meg kellett mentenem néhányat a fotóhoz ;)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kipróbáltam, és meglepően finom (értsd: finomnak gondoltam, de annál is finomabb :-).
Aszalt szilvát (nincs körtém), vörösborba áztattam (felbontott üveg), egy evőkanál mézet tettem bele (ha kérdezi valaki: igen, méz van benne).
Körtével is megsütöm, ha kapok valahol.

Dulmina írta...

Örülök, hogy ízlett!
Ez az aszalt szilvás változat is jól hangzik, alkalomadtán kipróbálom.

Névtelen írta...

florentine voltam, csak valahogy eltűnt a nevem

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails