2007. november 27., kedd

Téli, melengető italok

A hűvös idő beköszöntével ismét előkerültek nálam a teásbögrék, s a jóféle fekete, vörös és zöld teák. Hol csak simán, hol meg mézzel és citrommal iszom őket, és időnként a Pirikenagyinál olvasott Svéd teát is elkészítem.

Nemrég olvastam valahol, hogy forralt bor helyett jó a mézes tea kis vörösborral. Kipróbáltam, tényleg jó. Persze az igazi, jóféle forralt bor se kutya :-) Én fahéjjal vagy szegfűszeggel készítem, meg néha mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt is dobok bele. De egy kedves barátomnál ittam már olyat is, amiben csípős paprika volt!

Kurma dásza könyvében találtam egy fűszeres almaitalt, ami almalé, sok szegfűszeggel, fahéjjal és kardamommal kis lángon 20 percig forralva, majd citromszeletekkel és mézzel ízesítve. A honlapján meg vörös teával ír hasonlót: víz a fűszerekkel összeforralva, aztán bele a vörös tea, lefedve áll, és leszűrve, esetleg még ízesítve lehet inni. Ráadásul a vörös tea újramelegítve is jó, nem úgy, mint a többi.

Gyakran főzök kompótot is, bő lével, körtéből, almából, birsből, sok citrommal és fűszerrel. A sűreje elmegy leves helyett vagy könnyű csemegének, a lé pedig felmelegítve kellemes kis ital. Tavaly nagy felfedezés volt a vörösboros körte: ugyanúgy csinálom, mint a kompótot, csak víz helyett vörösbort öntök levének. A körte szépen megszíneződik és különleges aromát kap. Ez utóbbi persze elmondható a léként használt borról is.

2 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Kedves Dulmina! Nagyon szép ez a blog. Még csak most kezdek ismerkedni a gasztroblogokkal, meg az írással is, remek dolgokat találtam nálad amiket ki fogok próbálni. Majd beszámolok az eredményről. Kata

Dulmina írta...

Kedves Kata! Örülök, hogy én is tudok jó ötletekkel szolgálni, cserébe azokért, amiket a Te blogodon olvasok. Kívánok Neked jó böngészést, kellemes kísérletezést, finom alkotásokat, no és persze kitartást az íráshoz :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails