Karalábés rizsleves
(vegán recept)
Hozzávalók (6 tartalmas adaghoz):
- 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1 evőkanál barnarizsliszt
- 1,5 liter víz
- 3/4 bögre barna rizs
- 2-3 evőkanál szárított zöldségkeverék
- 2-3 csapott teáskanál só
- 1 teáskanál tetszőleges szárított zöldfűszer (és/vagy a karalábé zsenge leveleit is felhasználhatjuk)
- 1 teáskanál őrölt paprika (elhagyható)
- 1 evőkanál sós paprikakrém (elhagyható)
- 2 közepes karalábé
A rizslisztből világos rántást készítünk az olajon, majd felengedjük a vízzel, és hozzáadjuk a megmosott rizst és a fűszereket. Forrás után kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg a rizs majdnem puha lesz (kb. 25 perc). Ekkor hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott karalábét, és addig főzzük, míg az roppanós-puha lesz (5-10 perc, erősen függ attól, hogy mennyire zsenge vagy épp öreg az a karalábé). A végén szükség szerint beigazítjuk a fűszerezését, és már tálalhatjuk is ezt a tartalmas levest.
Tippek:
Karalábé helyett tetszőleges más zöldséggel (akár többfélével is) is készíthető, csak arra ügyeljünk, hogy a főzési idejének megfelelően tegyük bele.
Az ötletadó receptben a só mellett bors volt még a fűszere, mi egyik nap csak sóval, majd másnap a maradékot sóval-paprikával ízesítve ettük; a maga módján mindkét változat jó volt (a képen a paprikás szerepel, az azért fotogénebb).
Ötlet: Zöld recept 1. (Heted7világ Kiadó)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése