2011. május 3., kedd

Karalábés rizsleves (vegán)

Egyszerű, de tartalmas, már-már egytálétel sűrűségű fogás, mondjuk egy hétfői ebédnek:


Karalábés rizsleves
(vegán recept)


Hozzávalók (6 tartalmas adaghoz):
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 evőkanál barnarizsliszt
  • 1,5 liter víz
  • 3/4 bögre barna rizs
  • 2-3 evőkanál szárított zöldségkeverék
  • 2-3 csapott teáskanál só
  • 1 teáskanál tetszőleges szárított zöldfűszer (és/vagy a karalábé zsenge leveleit is felhasználhatjuk)
  • 1 teáskanál őrölt paprika (elhagyható)
  • 1 evőkanál sós paprikakrém (elhagyható)
  • 2 közepes karalábé
Elkészítése:
A rizslisztből világos rántást készítünk az olajon, majd felengedjük a vízzel, és hozzáadjuk a megmosott rizst és a fűszereket. Forrás után kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg a rizs majdnem puha lesz (kb. 25 perc). Ekkor hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott karalábét, és addig főzzük, míg az roppanós-puha lesz (5-10 perc, erősen függ attól, hogy mennyire zsenge vagy épp öreg az a karalábé). A végén szükség szerint beigazítjuk a fűszerezését, és már tálalhatjuk is ezt a tartalmas levest.

Tippek:
Karalábé helyett tetszőleges más zöldséggel (akár többfélével is) is készíthető, csak arra ügyeljünk, hogy a főzési idejének megfelelően tegyük bele.
Az ötletadó receptben a só mellett bors volt még a fűszere, mi egyik nap csak sóval, majd másnap a maradékot sóval-paprikával ízesítve ettük; a maga módján mindkét változat jó volt (a képen a paprikás szerepel, az azért fotogénebb).

Ötlet: Zöld recept 1. (Heted7világ Kiadó)
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails