2011. május 13., péntek

Karalábéfőzelék (vegán)

Amióta én főzöm magamnak a főzelékeket, határozottan kedvelem a műfajt. Avagy csodákat tesz, ha nincs rommá főzve szegény zöldség, nincs rántásba fojtva, nincs megcukrozva, nincs agyonfűszerezve. Főleg a zsenge tavaszi zöldeken kár elkövetni ilyesfajta merényleteket. Az évek folyamán több alternatív sűrítési módot is kipróbáltam, használtam, ma azonban egy újabbat alkalmaztam: leveseknél már bevált a burgonyapehely, most pedig ennél a főzeléknél is jól vizsgázott.


Karalábéfőzelék
(vegán recept)


Hozzávalók (2 adaghoz):
1 nagy (de nem fás!) karalábé
1 csomó új répa
2 vékony szál zöldhagyma
2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
3-4 dl víz
5-6 evőkanál burgonyapehely
2 csipet só

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a hagymát közepesen vastag karikákra, a karalábét pedig kis kockákra vágjuk. Egy vastag aljú, mély serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd kevergetve addig pirítjuk benne a zöldségeket, amíg egy kis színt kapnak. Felöntjük vízzel, és kis lángon, lefedve roppanós-puhára pároljuk. Hozzászórjuk a burgonyapelyhet, és kevergetve besűrítjük vele. A végén egy kis sóval ízesítjük. Tálaláskor a karalábé kis leveleivel vagy petrezselyemzölddel díszítjük. Feltétnek valamilyen vega fasírtot adhatunk hozzá (a képen szezámos fasírttal van, amit sütőben sütöttem meg).
 

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Már nagyon rég óta ennék
Tetszik a fejléced

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails