2011. május 30., hétfő

Egy kocka élesztő

Amióta napi rendszerességgel sütök kelt tésztát, jelentősen több élesztő fogy. Rá is szoktam a frissre, mivel nem áll fenn a veszély, hogy az ötdekás csomag utója tönkremegy, mire megint szükségem lenne rá. A frisset egyébként is jobban szeretem, mint a szárítottat, hiszen illatra és fogásra is ez az igazi, meg szerintem megbízhatóbb is. További nem elhanyagolható előnye, hogy töredékébe kerül a szárítotthoz képest.

De még ezt is lehet fokozni. A falunkban a pékségben árulnak kimérve is friss élesztőt. Ez aztán garantáltan friss, aznapi, onnan számítva áll el 20 napig (vagy akár tovább is, ha megfelelően tároltuk). Változó méretű kis csomagocskákban van, ahogy sikerül vágniuk, úgyhogy lehet választani kisebbet, nagyobbat, tetszés szerint. Mivel kilónkénti ára nagyjából egyharmada a szabvány ötdekás sárgapapírosénak, újabban Szegedre is innen hozzuk magunkkal a havi adagot, úgy 25-30 dekát (így nyáridőben egydekájával is elegendő a fél kiló lisztekhez, télen majd még több kell).


Most épp egészben. Akkora kocka, mint egy margarin, csak épp élesztő van benne. Friss, illatos, szuper tésztábavaló.

 

1 megjegyzés:

Bastia írta...

Szép kis kocka :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails