2008. december 16., kedd

Sütiporok üvegben

Egyszer egy barátomtól egy csomag origami-papírt kaptam ajándékba. Pár héttel előtte ugyanis megcsodáltam az alkotásait, különös tekintettel egy színes virágokból összerakott gömbre. No, egy ilyennek az alapanyagát tartottam a kezemben. Leírás is volt a csomagban, de meg is mutatta nekem, hogy hogyan kell meghajtogatni a szirmokat, amikből aztán össze lehet rakni a gömböt. Mi tagadás, magányos estéken jól elszórakoztam, mire szép apránként meglett... S közben mindig eszembe jutott ő, meg hogy milyen jó lesz majd eldicsekedni neki az alkotásommal, aminek persze az elkészítését is nagyon élveztem.

Konyhai témában ilyen ajándéknak érzem az üvegbe csomagolt sütiporokat, amikből nagyon egyszerűen lehet finomságokat alkotni.

Ehhez a recept kiválasztásánál mindenképpen figyelembe veszem a következőket:
  • A por alakú összetevők jól nézzenek ki rétegezve (a liszt után érdemes ujjal körbetörölni az üveg falát, hogy ne legyen "ködös", a nagyobb szemű hozzávalókat meg a tetejére rakni, hogy ne folyjon közé a ráöntött por, amúgy tetszés szerinti a sorrend)
  • Az összes port egyszerre kelljen hozzáadni, összekeverni
  • Jól elálló összetevők kerüljenek az üvegbe (pl. darált mák hamar avasodik)
  • Kevés féle, egyszerű hozzávalót kelljen még hozzátenni (pl. csak víz, vagy esetleg tej, vaj, joghurt, tojás, stb, ami elvárható, hogy kéznél van)
  • A formázás, sütés ne legyen bonyolult, ne igényeljen különleges eszközt (vagy ha igen, akkor az is az ajándék része - így rögtön fel is lehet avatni)
  • Illeszkedjen a megajándékozott ízléséhez (édességben, fűszerezésben, hozzávalókban)
  • Kipróbált, bevált recept legyen (kár kockáztatni, vagy a megajándékozott lélekjelenlétében bízni)
Továbbá veszem a fáradságot a leírás megalkotásához (a megajándékozott stílusában), és mindezt lehetőleg kézzel vetem papírra. A végén mindenképpen odaírom azt is, hogy mi van az üvegben - hiszen nem titok, meg így ha megtetszett, máskor is el tudja készíteni magának. A kép mellékelése megint csak a megajándékozottól függ (van, aki kapható a meglepetésre, de van olyan is, akinek a képtől indul be a lelkesedése).

Amúgy bátran választok reformos receptet, akár olyat is, amit egy-két nem szokványos hozzávaló miatt nem készítene a megajándékozott, de az üvegben ott van a szükséges mennyiség.

A következők nekem beváltak:
  • Karácsonyi muffin
    A muffinok egyébként kifejezetten alkalmasak erre, hiszen mindegyik arra a kaptafára megy, hogy keverjük össze külön a száraz meg külön a nedves hozzávalókat. Tehát elő a kedvenc muffinrecepttel!
  • Tönkölyplecsni (a díszítésnek szánt diót külön teszem a tetejére a csoki alufóliájába csomagolva)
  • Bögrés mákos süti (mivel a darált mák hamar avasodik, csak előző nap készítem el, és felhívom rá a megajándékozott figyelmét, hogy ne tartogassa)
  • Mákos süti (mákra ugyanaz vonatkozik, mint fent; édesítést, gyümölcs hozzáadását a megajándékozottra bízom, csak támpontot adok hozzá)
  • Müzliszelet (csak a datolyát meg a lenmagot külön kell csomagolni, mondjuk egy-egy darab folpackba)
Egyébként magamnak is szoktam olyat csinálni, hogy ráérő időmben előkészítem a betervezett sütemények hozzávalóit (pl. aszalt gyümölcs aprítása, magok pirítása). Ekkor persze nem rétegezem be üvegbe, csak egy tálba öntögetem össze, hogy sütéskor már ne ezekkel az egyébként elég időigényes műveletekkel kelljen foglalkozni.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

:-) Én is fogok instant sütiport ajándékozni, nagyon szép üvegeket tudtam venni hozzá pár hónapja.

Főz és fecseg írta...

ÖrÜlök, hogy tetszenek a mézeseim. Nekem viszont nagyon tetszik az üveges sütipor ötlet ajándékba. Gondolkodom is erősen rajta.

Névtelen írta...

Én a "Jutka néni mézesét", vagyis annak száraz hozzávalóit tenném üvegbe gyerekes családnak, hozzá kapnak ajándékba szép kiszúró formákat, akkor a gyerekek is segíthetnek a sütésben. Sajnos már nincs időm megsütni előtte, remélem jó lesz így is.

Dulmina írta...

Ez is nagyon jó ötlet, remélem, sikere lesz! Ami fontos, hogy a nyújtható állagú tésztához vagy egy kicsit több liszt, vagy egy kicsit kevesebb víz kell - én a keksznyomó miatt csináltam lágyra. Meg a családi adag ennek többszöröse :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails