2010. szeptember 5., vasárnap

Szezámmagos-diós keksz (lakto-vega)

A szezámmagos szelet mellett még egy ilyen is kitelt a beszerzett alapanyagból. Egyszerűen, kevés munkával megvan ez a ropogós és áthatóan szezámmagos csemege.


Szezámmagos-diós keksz
(lakto-vegetáriánus recept)


Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
  • 9 dkg vaj
  • 12,5 dkg barna nádcukor (nem édesszájúak nyugodtan csökkentsék a mennyiséget)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 10 dkg szezámmag
  • 6 dkg dió
  • 1 bögre (2,5 dl) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 púpozott mokkáskanál sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • kb. 2 evőkanál víz

Elkészítése:
  1. Serpenyőben, rázogatva külön-külön megpirítjuk a diót és a szezámmagot (vagy utóbbiból eleve pirítottat veszünk). A diót deszkára borítjuk, és késsel durvára vágjuk.
  2. Megolvasztjuk a vajat, majd összekeverjük a barnacukorral és a vanília kivonattal, aztán hozzáadjuk a többi belevalót is, és fakanállal jól összedolgozzuk. A vizet úgy adagoljuk apránként a végén, hogy egy morzsalékos, de enyhe nyomásra összeálló tészta legyen belőle.
  3. Hengerré formázzuk, és betesszük a hűtőbe pár órára (vagy akár egy éjszakára).
  4. Éles késsel kb. fél centi vastag szeletekre vágjuk, és szilikon sütőlappal bélelt tepsire sorakoztatjuk, viszonylag távol egymástól (két nagy tepsire kényelmesen ráfér).
  5. 190 fokon 12 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, mikor enyhén barnul. Ekkor még puha és látszólag sületlen, de kihűlve megszilárdul. Emiatt a tepsin hagyjuk hűlni, csak utána szedjük fel óvatosan.

Tipp:
A hengerré formázást könnyedén megoldhatjuk, ha van keksznyomónk. Egyszerűen beletöltjük a tésztát az eszköz fém csövébe, közben jól lenyomkodva, hogy ne legyen levegős, majd kinyomóforma nélkül egészben kitoljuk belőle az összeállt szabályos hengert. Ebből a mennyiségből kétszer lesz tele.


Az alapul szolgáló receptet az 5 perc konyha oldalon találtam. A pisztáciát dióra cseréltem benne, valamint az őrölt lenmag plusz víz kombinációval kiiktattam belőle a tojást. Az én mércémmel elég édes lett, magamnak majd kb. feleennyi cukorral csinálom.


Idő: kb. 20 perc munka és 25 perc sütés összesen + hűtés
Pénz: kb. 500 Ft a fenti mennyiség
Ami lehetett, hazai volt, a szezámmag és a nádcukor - jellegéből adódóan - nem.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Ezt el is mentettem csodás

Ariel írta...

És még az íze!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails