2010. szeptember 22., szerda

Gyökérleves újra (vegán)

Minden ősszel elkészítem ezt az összeállítást valamilyen formában. A petrezselyemgyökér a kulcs, ha abból sikerül megfelelőt szereznem a piacon, akkor a másik kettő, krumpli meg alma már csak akad hozzá. Ezúttal még egy kis pasztinákkal is kiegészítettem, ami remekül illett is bele. No és még egy csavar: tejmentes lett, a tárkonyos krumplilevesnél jól bevált módon, burgonyapehellyel dúsítottam a levét.


Gyökérleves
(vegán recept)


Hozzávalók (3-4 tartalmas adaghoz):
  • 25 dkg petrezselyemgyökér (vastag, de nem fás és nem üreges - ez így ősszel a leginkább elérhető)
  • 1 kis pasztinák (ha van)
  • 25 dkg krumpli
  • 2-3 savanykás alma (ez is kb. 25 dkg)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 liter víz
  • tengeri só
  • frissen darált tarkabors
  • 1 csapott mokkáskanálnyi reszelt szerecsendió (érdemes egészet venni és frissen reszelni)
  • 6-7 evőkanál burgonyapehely

Elkészítése:
  1. A gyökeret, pasztinákot, krumplit meghámozzuk. A krumplit kb. fél centis, a gyökeret és a pasztinákot ennél valamivel vékonyabb karikákra vágjuk.
  2. Egy vastag aljú edényben felmelegítjük az olajat, majd kevergetve átpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket.
  3. Felöntjük a vízzel, belerakjuk a fűszereket, és forrás után kis lángon főzzük.
  4. Közben meghámozzuk és kis kockákra vágjuk az almát.
  5. Mikor már majdnem megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk az almát, és összeforraljuk.
  6. Végül kisebb részletekben, állandó kevergetés mellett beleszórjuk a burgonyapelyhet, besűrítve vele a levest.
  7. Tálaláskor még egy kis szerecsendiót reszelünk a tetejére.

Egy jó régi recept tejmentes felújítása.


Idő: 20-25 perc
Pénz: kb. 150 Forint
Hazai alapanyagokból, a fűszerek kivételével.

0 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails