Krumpli-zöldbab leves
(vegán recept)
Hozzávalók (3-4 tartalmas adaghoz):
- 0,5 kg krumpli
- 0,5 kg zsenge zöldbab (finomakat lehet kapni még így ősszel is)
- 2 evőkanál olaj
- 1 liter víz
- 1 evőkanál sós paprikakrém
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- pár tekerésnyi frissen darált tarkabors
- 2 kis babérlevél
- 1 púpozott evőkanál hüvelyesliszt
- 2-3 evőkanál tárkonyecet (vagy fehérborecet vagy citromlé)
- 1 csokor friss tárkony (ha van)
- A babot a mosás és a végek eltávolítása után 2-3 centis darabokra vágjuk. A krumplit is alaposan megmossuk, és kis hasábokra vágjuk (ha vékony héjú fajta, akkor nem szükséges meghámozni).
- Vastag aljú lábasban felmelegítjük az olajat, majd hozzáadjuk a krumplit, és kevergetve enyhén átpirítjuk. Aztán jön hozzá a bab, azzal is keverünk rajta néhányat, majd felöntjük a vízzel és hozzáadjuk a fűszereket.
- Forrás után kis lángon, lefedve főzzük a zöldségek megpuhulásáig.
- A hüvelyeslisztet simára keverjük egy kis vízzel, majd hozzáöntjük a leveshez, és összeforraljuk vele.
- Végül az összevágott tárkonylevelekkel és a tárkonyecettel ízesítjük.
Megjegyzés: Friss zöldbab hiányában üvegesből is elkészíthető, de mivel ez már főtt, csak a végén tegyük hozzá. Ha nem töményen fűszeres a leve, akkor az is felhasználható lének; ebben az esetben kevesebb vízben és arányosan kevesebb fűszerrel főzzük meg a krumplit, levestül adjuk hozzá a babot, és így forraljuk össze.
Idő: kb. 3/4 óra elteltével lehet enni, ennek a fele munka (üveges babból természetesen jóval gyorsabb)
Pénz: kb. 200 Forint
Hazai alapanyagokból, a fűszerek egy része kivételével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése