2010. szeptember 24., péntek

Krumpli-zöldbab leves (vegán)

A múltkori tárkonyos krumplileves után itt egy másik változat a témára: zöldbabbal kiegészítve, paprikásan. Szokásomhoz híven ezt is kevés lével, jó tartalmasra készítettem, és egytálételként ettem.


Krumpli-zöldbab leves
(vegán recept)


Hozzávalók (3-4 tartalmas adaghoz):
  • 0,5 kg krumpli
  • 0,5 kg zsenge zöldbab (finomakat lehet kapni még így ősszel is)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál sós paprikakrém
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • pár tekerésnyi frissen darált tarkabors
  • 2 kis babérlevél
  • 1 púpozott evőkanál hüvelyesliszt
  • 2-3 evőkanál tárkonyecet (vagy fehérborecet vagy citromlé)
  • 1 csokor friss tárkony (ha van)
Elkészítése:
  1. A babot a mosás és a végek eltávolítása után 2-3 centis darabokra vágjuk. A krumplit is alaposan megmossuk, és kis hasábokra vágjuk (ha vékony héjú fajta, akkor nem szükséges meghámozni).
  2. Vastag aljú lábasban felmelegítjük az olajat, majd hozzáadjuk a krumplit, és kevergetve enyhén átpirítjuk. Aztán jön hozzá a bab, azzal is keverünk rajta néhányat, majd felöntjük a vízzel és hozzáadjuk a fűszereket.
  3. Forrás után kis lángon, lefedve főzzük a zöldségek megpuhulásáig.
  4. A hüvelyeslisztet simára keverjük egy kis vízzel, majd hozzáöntjük a leveshez, és összeforraljuk vele.
  5. Végül az összevágott tárkonylevelekkel és a tárkonyecettel ízesítjük.

Megjegyzés: Friss zöldbab hiányában üvegesből is elkészíthető, de mivel ez már főtt, csak a végén tegyük hozzá. Ha nem töményen fűszeres a leve, akkor az is felhasználható lének; ebben az esetben kevesebb vízben és arányosan kevesebb fűszerrel főzzük meg a krumplit, levestül adjuk hozzá a babot, és így forraljuk össze.

Idő: kb. 3/4 óra elteltével lehet enni, ennek a fele munka (üveges babból természetesen jóval gyorsabb)
Pénz: kb. 200 Forint
Hazai alapanyagokból, a fűszerek egy része kivételével.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails