Csicseriborsó-főzelék zellerrel
(vegán recept)
(vegán recept)
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 15 dkg csicseriborsó
- víz
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 jó közepes zellergumó
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3-4 evőkanál hüvelyesliszt
- víz
- só
- 1 evőkanál tárkonyecet (vagy sima fehérborecet vagy citromlé)
- a zeller zöldje
Elkészítése:
- A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd enyhén szódabikarbónás vízben puhára főzzük (kb. fél óra).
- A zellert meghámozzuk, és kis (kb. 0,5 cm élhosszúságú) kockákra vágjuk.
- Vastag aljú edényben felmelegítjük az olajat, és időnként megkeverve enyhén átpirítjuk rajta a zellerkockákat.
- Felöntjük kb. 1 dl vízzel, és roppanós-puhára pároljuk.
- Hozzáadjuk a főtt csicseriborsót.
- Megszórjuk egy evőkanálnyi hüvelyesliszttel, és jól elkeverjük. Szükség szerint kevés vízzel hígítjuk. Ezt addig ismételjük, amíg ízlésünknek megfelelő mennyiségű és sűrűségű kötőanyag lesz rajta.
- Sózzuk és savanyítjuk, valamint belekeverhetjük a zeller összevágott zöldjét is.
Tipp:
Bővebb lére engedve, levesként is készíthetjük. Ebben az esetben a hüvelyesliszt hozzáadása után öntsük fel a kívánt mennyiségű vízzel, ízesítsük sóval és natúr vegamixszel, és forraljuk össze. (Én most a maradékot alakítottam át ily módon, és ez meglepően jó ötletnek bizonyult.)
Az alapul szolgáló receptet a NoSalty webszakácskönyvben találtam. Joghurt hiányában most vegánra vettem a figurát, de alkalomadtán kipróbálom majd azt a változatot is.
Idő: kb. 3/4 óra elteltével lehet enni, de csak 15 percnyi munka van vele (plusz ne feledkezzünk meg a csicseriborsó beáztatásáról)
Pénz: kb. 300 Forint a fenti mennyiség
A csicseriborsó a címke szerint Törökországból jött, de legalább a zeller hazai volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése