2010. szeptember 10., péntek

Csicseriborsó-főzelék zellerrel (vegán)

A hummusz mellett ezt készítettem még a csicseriborsóból. Egyszerű, de igen kiadós és ízletes étel lett a jutalmam.


Csicseriborsó-főzelék zellerrel
(vegán recept)


Hozzávalók (2 adaghoz):
  • 1 jó közepes zellergumó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3-4 evőkanál hüvelyesliszt
  • víz

  • 1 evőkanál tárkonyecet (vagy sima fehérborecet vagy citromlé)
  • a zeller zöldje

Elkészítése:
  1. A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd enyhén szódabikarbónás vízben puhára főzzük (kb. fél óra).
  2. A zellert meghámozzuk, és kis (kb. 0,5 cm élhosszúságú) kockákra vágjuk.
  3. Vastag aljú edényben felmelegítjük az olajat, és időnként megkeverve enyhén átpirítjuk rajta a zellerkockákat.
  4. Felöntjük kb. 1 dl vízzel, és roppanós-puhára pároljuk.
  5. Hozzáadjuk a főtt csicseriborsót.
  6. Megszórjuk egy evőkanálnyi hüvelyesliszttel, és jól elkeverjük. Szükség szerint kevés vízzel hígítjuk. Ezt addig ismételjük, amíg ízlésünknek megfelelő mennyiségű és sűrűségű kötőanyag lesz rajta.
  7. Sózzuk és savanyítjuk, valamint belekeverhetjük a zeller összevágott zöldjét is.

Tipp:
Bővebb lére engedve, levesként is készíthetjük. Ebben az esetben a hüvelyesliszt hozzáadása után öntsük fel a kívánt mennyiségű vízzel, ízesítsük sóval és natúr vegamixszel, és forraljuk össze. (Én most a maradékot alakítottam át ily módon, és ez meglepően jó ötletnek bizonyult.)


Az alapul szolgáló receptet a NoSalty webszakácskönyvben találtam. Joghurt hiányában most vegánra vettem a figurát, de alkalomadtán kipróbálom majd azt a változatot is.


Idő: kb. 3/4 óra elteltével lehet enni, de csak 15 percnyi munka van vele (plusz ne feledkezzünk meg a csicseriborsó beáztatásáról)
Pénz: kb. 300 Forint a fenti mennyiség
A csicseriborsó a címke szerint Törökországból jött, de legalább a zeller hazai volt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails