2010. szeptember 11., szombat

Tárkonyos krumplileves (vegán)

Klasszikus, savanykás ízvilágú, tartalmas krumplileves, amit ezúttal tejföl hiányában egyszerűen csak beleszórt burgonyapehellyel sűrítettem, és ez igazán remek ötletnek bizonyult, alkalmazni fogom máskor is. Krumpliból szívesen veszem az apró szeműt, ami ha vékony héjú fajta, akkor egy alapos mosás után hámozás nélkül kerül az ételbe, szerintem kellemes plusz ízt adva neki (csak arra kell ügyelni, hogy ne főzzük túl, mert a levált héjdarabok már nem jók, se látványra, se ízre).


Tárkonyos krumplileves
(vegán recept)


Hozzávalók (3-4 adaghoz):
  • 50 dkg krumpli
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1-2 evőkanál olaj
  • kb. 1 liter víz
  • 2 kis babérlevél
  • 1 evőkanál sós paprikakrém (ennek hiányában pirospaprika + só)
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 6-7 evőkanál burgonyapehely
  • 2-3 evőkanál tárkonyecet (ennek hiányában fehérborecet + tárkony)
  • 2 arasznyi friss tárkonyág (ha van)

Elkészítése:
  1. A zöldségeket igény szerint meghámozzuk, illetve csak alaposan megsikáljuk, majd a krumplit kb. fél centi vastag, a répát és a gyökeret pedig ettől valamivel vékonyabb karikákra vágjuk.
  2. Vastag aljú lábasban felmelegítjük az olajat, majd kevergetve enyhén átpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket.
  3. Felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a babérlevelet, a paprikakrémet és a köménymagot.
  4. Forrás után mérsékeljük a lángot, és addig főzzük, míg a zöldségek haraphatóra puhulnak.
  5. Állandó kevergetés mellett beleszórjuk a burgonyapelyhet, és megvárjuk, míg "feloldódik", besűrítve a levest.
  6. Végül hozzáadjuk a tárkonyecetet és az összevágott friss tárkonyleveleket is. Némi kóstolgatással beigazítjuk a fűszerezését (só, ecet).

Idő: kb. fél óra elteltével lehet enni, és ennek kb. fele telik munkával
Pénz: kb. 150 Forint a fenti mennyiség
Hazai alapanyagokból.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails